Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Eterično ulje gorke naranče tjera zimsku depresiju i mrakove

Kažu da je početak siječnja najdepresivnije vrijeme u godini. Zbroje se računi, novogodišnje i božićno slavlje ostane tek u sjećanju, pritisnu brige, a zbog povećana lučenja melatonina često se baš u siječnju javi bezvoljnost poznatija kao zimska depresija ili zimski blues.

 

Poznato je kako citrusna eterična ulja mogu uspješno odagnati osjećaj zimske bezvoljnosti. Već smo spominjali važnost kvalitete eteričnih ulja i navodili primjere kako prepoznati eterično ulje aroma-terapijske kvalitete i kako u svijetu kliničke aromaterapije ne znači baš ništa reći: “To ti je ulje naranče”, jer takva tvrdnja povlači sljedeća pitanja. Koje naranče – gorke ili slatke? Kako je uzgojena ta naranča – na konvencionalan način uz upotrebu pesticida ili ekološki? Na koji je način dobiveno eterično ulje – destilacijom ili tiještenjem?
Gorka naranča je upravo zato odličan primjer koliko se sastavom različitih eteričnih ulja može dobiti od jedne biljke ako se eterično ulje proizvodi različitim postupcima (tiještenje ili destilacija) i od različitih vrsta biljne droge (plod, list ili cvijet). Tako se hladnim tiještenjem kore gorke naranče dobije eterično ulje koje djeluje stimulativno na probavu i smirujuće kod anksioznih stanja. Petit grain je eterično ulje dobiveno parnom destilacijom listova gorke naranče, bogato esterima, koji djeluju kao spazmolitik kod grčeva mišića, ali i balansirajuće na emocije. Destilacijom cvjetova gorke naranče izolira se neroli – jedno od najcjenjenijih i skupljih eteričnih ulja koje se, zahvaljujući svojem izuzetnom cvjetnom mirisu, mnogo koristi u industriji parfema i kozmetike.
Neroli djeluje na depresivna i anksiozna stanja, te vraća ravnotežu preopterećenoj psihi.
I prije smo pisali o eteričnim uljima:

Sve o eteričnim uljima