Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ivanjsko cvijeće

Prema predajama kao i prema običajima u nekim narodima, sušeno ivanjsko cvijeće se stavljalo kao slama ispod rodilje jer se smatralo da otklanja štetna zračenja zemlje. Englezi u svojem nazivu za ivanjsko cvijeće kažu “slama za gospođin krevet” – Lady’s Bedstrow.

Od ivanjskog cvijeća pripremaju se sok, čajna mješavina i mast.
Ivanjsko cvijeće koristi se kao izvrstan diuretik, za liječenje najtežih oboljenja, za liječenje kožnih oboljenja (lišaja, ekcema, čireva, raznih kožnih nečistoća, raka kože, tvrdih novotvorina, tumora, raka).
 
Naša pučka medicina ivanjsko cvijeće rabi za liječenje kroničnih bolesti bubrega i mjehura, vodenih bolesti, reumatskih i bolesti kože, bolesti jetre i nakupljanja vode u trbušnoj šupljini, jer je izvrstan diuretik.
 
Ivanjsko cvijeće se rabi i za liječenje histerije, padavice, te raznih drugih živčanih tegoba, kod probavnih tegoba praćenih grčevima, kod bolova koji se javljaju kao posljedica uznapredovalog karcinoma, itd.
Izradu jastučića punjenih suhim cvjetovima ivanjskog cvijeća preporučujemo svakoj osobi koja ima tegobe s reumatskom glavoboljom pa i s migrenom.
 
Zapadna medicina tradicionalno rabi ivanjsko cvijeće za liječenje: artritisa, bolesti mjehura, epilepsije, za relaksiranje nervnog sustava, raka dojke, opeklina, raznih katara, vodenih bolesti, otežanog mokrenja, groznice, krvarenja, visokog tlaka, žutice, bolesti bubrega, leukemije, bolesti limfe, psorijaze i drugih bolesti kože, bolesti grla, tumora, čira na želucu, kamenaca, protiv zgrušavanja krvi, cista, raznih rana, bolesti prostate, protiv povišene temperature.
 
Kontraindikacije. Osobe sa slabim funkcijama i komplikacijama želuca i žuči ne bi smjele ivanjsko cvijeće uzimati ni u kom obliku.
U narodu je poznata uporaba osušene biljke – praha – za kiseljenje mlijeka kao i za bojenje maslaca i sira.