Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Izgubite kilograme uz pomoć doručka

Najvažniji obrok, doručak pospješuje pamćenje i koncentraciju. Redovno doručkovanje ubrzava metabolizam i omogućava brže sagorijevanje kalorija. Osobe koje preskaču doručak sklonije su napadima gladi i prejedanju u poslijepodnevnim satima, pa se više debljaju.

Grickalice, kojima zavaravamo glad u očekivanju glavnog obroka, sadrže mnogo kalorija i nezdravih masti i šećera, koji mogu da štete zdravlju i potaknu gojenje. Mnoga istraživanja su dokazala da osobe koje doručkuju pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja i koncentracije, i kognitivnih sposobnosti uopće.

Nutricionisti preporučuju doručak koji će zadovoljiti četvrtinu dnevnih potreba za svim hranljivim sastojcima. Doručkovanje osigurava dovoljan unos kalcija, željeza, vitamina B i vitamina D, koji su posebno potrebni za razvoj djeteta i za žene u menopauzi.

Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije, koji je neophodan organizmu za dobro pamćenje i koncentraciju. Ako odaberete žitarice i namirnice od integralnog brašna za doručak, pa zamijenite bijeli šećer medom ili smeđim šećerom, kasnije ćete imati manju potrebu za hranom jer ćete biti duže siti.

Bjelančevine su neophodne za normalan rast i obnavljanje tkiva, a uključene su u gotovo sve biokemijske procese koji se odvijaju u stanicama. Potrebu za bjelančevinama osigurat ćete namirnicama od mlijeka ili soje. Jaja su odličan izbor, ali ih ne biste smeli jesti više od četiri puta tjedno i trebalo bi ih soliti što manje.

Kava, bogata antioksidantima, ima poticajno djelovanje na liječenje i smanjivanje rizika čitavog spektra različitih bolesti, uključujući rak i bolesti srca i jetre. Slobodno je pijte za doručak, ali ako je moguće, bez šećera, i zamijenite punomasno mlijeko obranim.

Ako doručak preskačete zbog manjka vremena, odlučite za obrok od žitarica s mlijekom. Za pripremu će vam trebati najviše deset minuta, a organizmu ćete osigurati zdrav niskokaloričan obrok.