Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Ječmenac ili cmičak

Ova bolest oka je uglavnom dječja bolest, premda se pojavljuje i u odraslih ljudi. Riječ je o gnojnoj upali sitnih žlijezda koje se nalaze na vjeđama i koje izlučuju mast za podmazivanje vjeđa.

 

Bolest je nezgodna jer uzrokuje smetnje i bolove. Najprije otekne, zatim otvrdne i postupno se povećava. Kad dozrije, odnosno kad se u njemu razvije gnojni čir, potrebno ga je otvoriti kako bi istekao gnoj. Ponekad pukne sam pa se gnoj, posebice noću, razlije po oku.

Ječmenac se često vraća. Međutim, tu se ne radi o nekoj krvnoj bolesti ili ‘nezdravom oku’, kako to mnoge majke pomišljaju. Riječ je o infekciji koju prouzrokuju djeca što neprestano trljaju oko, ili zbog suženja kanala koji spaja nos i oko. Ponajbolji lijek za to je da se djecu uči higijeni.

Liječenje ove bolesti prirodnim lijekom

Za liječenje ove bolesti oka uzmite oblog od pamučne krpe i namočite ga domaćom rakijom šljivovicom te ga stavljajte na zatvoreni, bolesni očni kapak. Oblog držite otprilike 1 sat, a onda staviti jednostruki oblog od pamučne krpe natopljene maslinovim uljem.

Taj oblog treba držati što duže, a najbolje je stavljati ga i držati preko noći. Ujutro, nakon što ste se probudili, mlakim čajem od cvjetova kamilice isprati vjeđe. Taj se čaj priprema tako da se 5 g kamilice prelije sa pola litre proključale vode, čaj se odmah poklopi i pusti da se ohladi.

Posebno je važno izbjegavati svaki dodir nečistim rukama.

Pripremanje i primjena ljekovitog čaja: Ove ljekovite trave trebate jako usitniti i smiješati. Nakon toga uzmite 10 g mješavine trava i prelijte ih 1 litrom proključale vode i ostavite da se čaj hladi poklopljen. Hladan čaj procijediti kroz dvostruku prozirnu tkaninu (gazu). Ujutro i uvečer mlakim čajem ispirati oči. Poslije toga vjeđe lagano namazati maslinovim uljem. Tijekom dana od istog čaja stavljati obloge na zatvorene vjeđe. Za obloge uzimati čiste pamučne krpe koje je potrebno češće mijenjati.

Pripremati lagani čaj od mješavine kamilice i kunice i piti ga dok je mlak, zaslađen medom, tijekom dana umjesto vode.