Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Krumpir LAURA

LAURA je vrlo rodna srednje rana sorta pogodna za skladištenje. Ima srednje zahtjeve prema zemljištu i snabdjevanju vodom. Producira 8 do 10 debelih, okruglih do ovalnih gomolja sa izrazito žutim mesom i crvenom pokožicom. Odličan za kuhanje i pečenje, pri kuhanju ne mijenja boju. Vrlo pogodan za ekološku proizvodnju i za manje uzgajivače. 

Pripada u skupinu srednje ranih sorti crvene boje pokožice, a odlikuje ga vrlo visoka rodnost. Sadrži visok postotak suhe tvari i dobar je za skladištenje. Gomolji su izduženog ovalnog oblika i srednje krupnoće s crvenom bojom pokožice, a meso je žute boje.
Ima srednje zahtjeve prema zemljištu i snabdijevanju vodom, a zemljišta sa mogućnošću širenja viroze treba izbjegavati.
Zbog srednjeg stupnja tuberizacije preporučena gustoća biljaka trebala bi biti oko 46 000 biljaka/ha za konzumnu i 41000 biljaka/ha za industrijsku proizvodnju (tuberizacija je razvoj krtola u periodu vegetacije; višom stopom tuberizacije razvija se veći broj gomolja i obrnuto).
Preporučljivo je tretiranje sjemena zbog kontrole truleži biljke (Rhizoctonia solani).

Karakteristike krumpira Laura

Laura krumpir je srednje rana crveno-kožna svrha stola. Opis sorte:

 • crvena, tamna glatka koža sa srednjim površnim očima;
 • pulpa je gusta, bogate žute boje;
 • gomolji imaju ispravan ovalni oblik;
 • težina gomolja kreće se od 90 do 140 g;
 • duljina gomolja – od 7 cm i više.

Visoko uspravno grmlje prilično se prostire i prekriveno tamnozelenim lišćem s naboranom strukturom. Srednje lišće bez dlakavosti je srednje, što je tipično za ovo povrće. Cvatovi jako puno. Cvjetovi cvjetova odlikuju bijela i blijedo ljubičasta nijansa.

Obratite pozornost! Vrijednost krumpira određena je količinom škroba. Različit krumpir Laura ima žutu nijansu pulpe, što ukazuje na visok sadržaj škroba, koji doseže 16, 5%.

Prinos krumpira je visok, maksimalni rezultat ovisi o pravovremenosti sadnje i vremenskim uvjetima. Jedan grm daje do 20 gomolja, 1 hektar – oko 330 centara.

Izlaganje sunčevoj svjetlosti dovodi do pojave zelenih mrlja na krumpiru, što ukazuje na prisutnost toksičnog solanina i neprikladnosti povrća za hranu. Isto vrijedi i za gomolje s klicama.

Karakteristike okusa

Krumpir Laura je stolna sorta (kulinarski tip “B”). Posebnost sorte je njegov izvrstan okus, aroma, kao i očuvanje boje pulpe tijekom toplinske obrade. Skladištenje, transport, toplinska obrada ne utječe na okus povrća. Izvrsna nutritivna svojstva krumpira čine ga dobrodošlim gostom na stolu.

Obratite pozornost! Izvrstan okus krumpira nadopunjen zdravim tvarima: visokim sadržajem fosfora, kalija, vitamina skupine B, C i drugih korisnih tvari. Velika količina škroba daje antivirusni učinak. Krumpir sok od pulpe i kora pomaže normalizirati visoki tlak i smanjiti razinu šećera u krvi. Zbog visokog stupnja škroba, krumpir Laura idealan je za pripremu pirea ili pomfrita. Također se može pržiti, peći i kuhati.

Laura može pržiti, peći i kuhati

Značajke agrotehnika

Sorta Laura izdržava različite klimatske uvjete. Sorta može dobro rasti na svim tlima, ilovačama i pjeskovitim ilovačama, ali daje najveći prinos u područjima s crnom zemljom. Najgori uvjeti za rast su suhe regije i pretjerano suho tlo.

trening

Priprema sjemenskog krumpira je uklanjanje gomolja loše kvalitete. Tijekom tjedna ili 10 dana provodi se vernalizacija – klijanje gomolja na svjetlu. Nakon pojave klica, dezinfekcija se provodi pomoću proizvoda koji sadrže cink, bakar, molibden, bor i mangan, kao i tretman s insekticidnim fungicidnim pripravcima. Preporučljivo je kupiti lijek Prestige. Za prskanje jednog centara sjemenskog materijala dovoljna je otopina od 6 litara vode i 100 ml pripravka.

Međutim, trebali biste se suzdržati od upotrebe insektofungicida, ako planirate jesti novi krumpir. Možete ispuniti rupe pepelom i sitno sjeckanim lukom. U posljednjoj fazi pripreme sjemenske krtole zasićene su tvarima korisnim za razvoj pomoću otopina giberelina, natrij humata i heteroauxina.

Tlo se prvo mora pripremiti izradom mineralnih i bakterijskih aditiva:

 • granulirani superfosfat;
 • humat urea;
 • nitrophoska;
 • Ekofit dušik-bakterijsko gnojivo;
 • bakterijski fosfor fosfor.

SADNJA

Važno je! Sadnja krumpira treba biti vremenski određena do sredine ili kraja svibnja. U ovom trenutku, tlo je već dovoljno toplo, to jest, njegova temperatura je dosegla + 7-10 stupnjeva na dubini od 9-10 cm. Za maksimalni prinos, ne bi trebalo žuriti u sadnju. Trebali biste biti oprezni u susjedstvu krumpira s rajčicama, jer imaju slične bolesti i štetnike.

Sadnja krumpira u zemlju

Plant biljnih krumpira u tlu može biti glatka ili grebena način. Tlo treba pažljivo iskopati, očistiti od korova. Ako tlo nije plodno, potrebno ga je dohraniti gnojem i humusom. Red krumpira treba sadržavati od 5 do 6 komada krumpira po linearnom metru. Budući da sorta daje puno gomolja, trebali biste malo povećati udaljenost između grmlja, ostavljajući najmanje 20 cm.

U zadnjoj fazi postupka slijetanja, tlo treba izravnati grabljama. Tijekom razdoblja cvjetanja preporuča se uklanjanje cvjetova tako da gomolji dobiju više hranjivih tvari. Krumpir vrlo intenzivno klija, brzo daje gomolje, a zatim je u mirnom stanju. Razdoblje zrenja je od 70 do 80 dana. No, možete jesti krumpir malo ranije od navedenog razdoblja. Dovoljno je odrediti da je koža lako iza pulpe.

Njega nasada

Pravilna njega je vrlo važna za Laura krumpir:

 1. Nakon pojave sadnica do 8-10 cm, područje sadnje obrađuje se metodom neprekidnog drljanja. Cijela vegetacijska sezona mora biti olabavljena i očišćena od korova;
 2. Povećanje rasta vrhova izravno u fazu cvatnje zahtijeva veliku količinu dušika. Nakon početka cvatnje, potreba za dušikom postupno se smanjuje;
 3. Krumpir nije previše izbirljiv glede kvalitete tla i vlage, ali zahtijevaju obilno zalijevanje tijekom sušnih razdoblja;
 4. Glavna značajka sorte krumpira Laura je potreba za dovoljnom količinom kalija u tlu. Nedostatak ove tvari dovodi do usporavanja razvoja biljke. Da biste povećali prinos, poboljšali kvalitetu gomolja, povećali količinu škroba, preporučuje se uporaba kalijevog magnezija;
 5. Kako se nositi s plamenom, trebate nositi s lijekovima za sadnju: “Ditan M-45”, “Kuproksat”, “Pilon”. Za poraz Colorado krumpirova zlatica pomaže “Kinmiks” ili drveni prah pepela.

Važno je! Da biste dobili visok prinos, potrebno je obratiti pozornost na plijeviti, labavljenje, nagrnuti i okopati s dodatnim mineralnim gnojivima.

Pozitivna i negativna svojstva

Karakteristične sorte Laura sadrži više pozitivnih svojstava od nedostataka. prednosti:

 • velike, prekrasne gomolje;
 • visoki prinos;
 • izvrsna svojstva okusa;
 • srednje zrenje;
 • otpornost na mnoge bolesti, štetočine i vremenske uvjete;
 • dug vijek trajanja.

Unatoč činjenici da je krumpir Laura rana sorta, ima dugi vijek trajanja. Potrebno je promatrati temperaturu u 1-3 stupnja C i čuvati povrće u mraku, uz odgovarajuću ventilaciju. Tako možete sačuvati do 90% gomolja tijekom cijele godine.

Obratite pozornost! Sorta je otporna na uobičajene bolesti i štetnike krumpira kao što su Y virus, krastavost, krilatost lista i kasno palež (gomolji i izbojci) plemenjača. No, preporuča se koristiti mikrobiološke pripravke protiv medvedke, koloradskog krumpira, žičnjaka.

Negativne osobine sorte Laura:

 • potrebu za velikom količinom kalija;
 • osjetljivost na mehanička oštećenja, zbog kojih nastaju žarišta bolesti;

Herbicid Metribuzin koristi se za čišćenje velikog područja od korova, ali je sorta Laura vrlo osjetljiva na ovaj lijek. Obradu lokaliteta potrebno je provesti samo u vrlo ranim fazama razvoja krumpira kada je slijetanje pod slojem tla.

Krumpir Laura ima visok prinos, ima izvrstan okus i vanjske karakteristike, što mu omogućuje rast za prodaju.