Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Kukuruz je lijek za srce i mozak

Kad drugi put posegnete za klipom kukuruza imajte na umu da nije samo ukusan nego je i značajan za zdravlje. Iako je ovo popularna biljka mnogi ne znaju da je bogata vlaknima i da se od zrna kukuruza proizvodi ulje visoke kvalitete, bogato vitaminom A, C i E te nezasićenim masnim kiselinama.

Malo kalorija, puno zdravlja!

Od zrna kukuruza se proizvodi ulje koje se preporučuje kod progresivne ateroskleroze jer smanjuje nivo kolesterola i dovoljno ga je svakodnevno pojesti 20 grama kao dodatak redovnoj prehrani. Iako u kukuruzu možemo uživati tijekom cijele godine, onaj koji jedemo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih tvari. Ustaljeno je mišljenje kako je svježe povrće zdravije od kuhanog, ali to se ne odnosi na kukuruz! Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći. Jedan klip kukuruza sadrži oko deset posto dijetalnih vlakana koja reguliraju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Kukuruz i pecivo od kukuruznog brašna povoljno utječu na zdravlje kada su u pitanju Alzheimerova bolest, anemija, bronhitis, depresija, dijabetes, poremećaj metabolizma, neplodnost, osteoporoza, reuma, smanjenje apetita, bolesti srca, problemi s mjehurom, mokraćnim putovima i bubrezima.
Kao i većina drugog žutog i zelenog povrća, kukuruz je dobar izvor luteina i zeaksantina, spojeva koji pomažu u održavanju zdravlja očiju kako starimo.
Nutritivne vrijednosti kukuruza
Ugljikohidrati – 82 posto
Masti – 10 posto
Bjelančevina – 8 posto

Bilo da ga koristimo kao žitaricu, povrće ili grickalicu, dok uživamo u njegovom ukusu, organizam punimo energijom i štitimo se od virusa.