Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Kupus kao prirodni lijek protiv…

Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak jelima, sa mesom ili bez njega, pored graha i krumpira osnova je naše kuhinje. Te se u našem narodu koristi se i kao hrana i kao lijek.

Svojom jednostavnosti izvanredan je dodatak u kulinarskoj ponudi, a pri tome je veoma pogodan za popravak krvne slike, liječenje malokrvnosti, kašlja, oteklina, čira na želucu pa čak i mamurluka. Evo nekoliko načina kako možete da ga koristite za liječenje.

Kupus protiv Kašlja
Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.

Mamurluk
Posljedice pijanstva mogu se suzbiti nakon uzimanja dvije velike žlice sirupa od crvenoga kupusa. Sirup ćete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera (ili čak nešto više) i kuhati na pari dok se ne zgusne.

Mamurluk možete liječiti i uz pomoć rasola od kiselog kupusa

Čir na želucu
Tri nepune čaše soka svježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čireve na želucu. Liječenje se sprovodi do ozdravljenja.

Otekline uklonite pomoću listova kupusa
Ukoliko se udarite otekline i modrice možete da uklonite uz pomoć starog lijeka. Dovoljno je da dva lista kupusa privijete na udareno mjesto.

Malokrvnost liječite kupusom
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dvije čaše iscijeđenog soka.