Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Lincura

Lincura je zaštitni znak na grbu malog istarskog mjesta Lanišća koje je nekad živjelo od uzgoja lincure. Danas ovoj zakonom zaštićenoj ljekovitoj biljci prijeti izumiranje poradi niza propusta kako u njezinoj zaštiti tako i u neznanju da se dio korijena lincure može izvaditi a dio ostaviti u zemlji, tako da biljka dalje vegetira.

Lincura uspješno liječi tegobe sa želucem (potiče želudac na rad i gibanje, jača želudac, liječi mlohavost želuca, spušten i napet želudac, mučnine, lijenost želuca, dispepsije, slabog lučenja želučanog soka, loš apetit, prehlađeni želudac, katar želuca, grčeve, razne infekcije, slabo pražnjenje želuca, žgaravice, podrigivanja, nadutosti, nadimanja, kronični zatvor). Za liječenje spomenutih tegoba uzima se čaj, prašak i tinktura od lincure, i to u pravilu uvijek prije jela.
 
Lincura je dobra kod bolesti jetre i žuči (izvrsno pomaže kod žutice, insuficijencije jetre, slabog rada jetre, masne jetre, slabog rada žuči, za jače lučenje žuči), kod srčanih bolesti (slabosti srca, aritmija, djeluje kao srčani tonikum), kod bolesti crijeva (amebe, razni nametnici i paraziti, katar crijeva, razne infekcije, proljevi, dizenterije, dijareje, grčevi, vjetrovi, itd.), kod bolesti krvi (anemija, malokrvnost, slabokrvnost, bljedoća, slabost organizma, slabašnosti, ženske tegobe, a povećava i broj crvenih i bijelih krvnih zrnaca); uzima se čaj od korijena lincure ili tinktura od lincure), kod kožnih bolesti (razne kožne nečistoće, povrede, ranice, rane, osipi) posipamo praškom od lincure, kod bolesti uha (pomiješa se prašak od suhe lincure sa sokom od jabuke i stavi u uho kod raznih infekcija, i to naročito kod djece), kod bolesti dišnih organa i putova (astma, bronhitis, kašalj, teško disanje, kratki dah, razne infekcije); pije se čaj od korijena lincure, u pravilu prije jela, kod bolesti štitne žlijezde (normalizira rad štitnjače), rabi se tinktura, kod živčanih bolesti (slabih živaca, histerije, depresije), kod ženskih bolesti (pojačava dobivanje mjesečnice, emenagog), kao i kod škrofuloze, slabih kostiju, hladnih nogu, malarije, groznice, skorbuta, itd.
Lincura u biti jača cijeli organizam, potiče na rad žlijezde, jača mišiće, daje snagu, oživljava od nesvjestice, pomaže kod klonulosti, slabašnosti, kod preležane teške bolesti, te kod iznemoglosti ili kolapsa (uzima se u obliku vina, rakije, praška, tinkture, čaja). Od lincure se pripremaju razna pića i likeri.
 
Kontraindikacije. Kod akutnog čira na želucu ili na dvanaesniku ne smije se uzimati lincura u bilo kojem obliku, kao i kod visokog tlaka, a ne smiju je uzimati ni trudnice. Konzumiranje većih količina može dovesti do reakcije želuca, do mučnina i povraćanja.