Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka angelika

Angelika je zeljasta živopisna biljka sa kratkim, zadebljalim, lepezastim rizomom i razgranatim korijenom vretenastog oblika. Rizom angelike dug je između 8 i 12 cm, a debljine je između 1 i 3 cm.

 

Na gornjem dijelu rizoma angelike uočljivi su ogranci bazalnih dijelova listova, koji su se razvili u prvoj godini života ove biljke.

Angelika ima korijen tamno-smeđe boje sa vanjske strane, a mliječno-bijele sa unutrašnje. Korijenje koje izrasta iz rizoma je smeđe sa uzdužnim brazdama do 15 cm dužine. Angelika ima jako stablo, visine 1-2 m, cilindrično, slojevito, crvenkasto, šuplje u središnjem dijelu i slabo izbrazdano u gornjem dijelu. Stablo biljke izrasta na površinu tek nakon dvije godine razvoja. Biljka je izbrazdana poprečno.

Listovi su naizmjenično raspoređeni, veliki, nazubljeni na ivicama, sa lisnicama, ovalno, pomalo srcolikog oblika, nejednako mesnato nazubljeni i imaju u osnovi veliki kanal izrazito proširen (sa karakterističnim proširenjem u osnovi drške). Cvjetovi su brojni, bijelo-zelenkasti, i raspoređeni u obliku štita. Cvjeta od svibnja do kolovoza. Plod je bobica jajastog oblika, uglasta pri vrhu. Plodovi su ulubljeni, dužine oko 1 cm.

Angelika je dobar afrodizijak, antidijaroik, antidot, antikarcinomik, antioksidans, antireumatik, antiseptik, antispazmatik, detoksikant, digestiv, dijaforetik, dispeptik, ekspektorant, emetik, holeretik, karminativ, kozmetik, metabolik, roborans, sekretolik, stimulator i tonikum.

Baš zbog svih gore spomenutih svojstava, angelika je jako korištena u narodnoj medicini.