Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKEPRIRODNI LIJEK

Ljekovita biljka neven

Neven je kod nas dobro poznata biljka, no više kao ukrasna biljka u vrtovima pored kuća nego kao pravi prirodni lijek za mnoge tegobe. Neven nosi latinsko ime Calendula officinalis, a riječ je o biljci koja osvaja ljepotom svojih cvjetova, zbog čega i jeste omiljena u vrtovima i cvijetnjacima.

 

Neven potječe iz južne Amerike no njegov uzgoj se s područja Amerike proširio diljem Europe i Afrike. Postoje visoke vrste nevena čiji uzgoj potječe iz Afrike, ali i niske sorte koje su uzgojene na francuskom području. Neven koji je kod nas najrasprostranjeniji je srednje visine i zapravo je nastao križanjem visoke afričke i patuljaste francuske sorte.

Ljekovita svojstva nevena

Od davnina je neven poznat po svojoj ljekovitosti, te se i danas prepoznaje kao biljka neprocjenjive vrijednosti. Nekada su se cvjetovi i list nevena koristili svježi ili osušeni za pripremu ljekovitih napitaka ili obloga. Danas se neven, osim u tom obliku koristi i u obliku masti, kreme, ulja ili gela.

Najraširenija primjena nevena je u dermatologiji. Čajevi i kreme od nevena vrlo uspješno ublažavaju i liječe mnogobrojne druge bolesti. Neven ima protuupalno djelovanje, pomaže u zacjeljivanju rana. Uspješan je u borbi protiv problema s jetrom, bubrezima i urinarnim traktom, koristi se u liječenju virusa herpesa i hepatitisa. Također se primjenjuje u liječenju proljeva, upale crijeva, grčeva u trbuhu i zatvora. Pomaže i kod menstrualnih grčeva. Čaj od nevena izvrstan je za liječenje virusne i bakterijske urinoinfekcije. Oblozi i kreme od nevena ublažavaju bol, opekline i otekline. Odlična su pomoć prilikom uganuća te uboda pčela ili osa. Krema od nevena poznata je u liječenju ispucanih usana, modrica i proširenih vena, kao i za liječenje hemoroida.

Ljekovita djelovanja nevena su mnogobrojna, pa imamo da neven djeluje protuupalno i antibakterijski, pospješuje zacjeljivanje rana, koristi se kod opeklina, uboda, uganuća i oteklina. Također, neven liječi proširene vene i hemoroide, pomaže kod probavnih tegoba, stimulira rad jetre i bubrega, a jako je učinkovit u borbi protiv virusa herpesa i hepatitisa. Neven sprječava infekcije mokraćnog trakta.

Ljekoviti pripravci od nevena

Čaj za menstrualne tegobe – Čaj od cvijeta nevena izuzetno je djelotvoran za ublažavanje bolnih menstruacija ali i za reguliranje nepravilnog i neredovitog menstruacijskog ciklusa. Potrebno ga je konzumirati sedam dana prije početka menstruacije, nastavlja se piti i za vrijeme menstruacije, sve do njenog završetka. Čaj se pripravlja tako što se jedan do dva cvijeta nevena preliju s dva dcl kipuće vode. Čaj se može po želji zasladiti medom a potrebno je popiti dvije do tri čaše dnevno.

Kupka od cvijeta nevena – Poznati starinski način liječenja su kupke od raznog ljekovitog bilja. Kupke od nevena pripremali su naši preci a i danas se koriste jer su vrlo djelotvorne u liječenju hemeroida, vaginalnih infekcija, genitalnog herpesa, infekcija mjehura i mnogih drugih tegoba. Kupka od nevena se priprema na sljedeći način. Jednu do dvije šalice svježeg ili suhog cvijeta nevena preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji jedan dan. Nakon što je odstajala, smjesa se zagrije do vrenja i dodaje u toplu kupku.

Svježi sok od nevena – Za pripremu soka od nevena mogu se koristiti svježi ili suhi cvjetovi i stabljike. Dobro operite sastojke (cvijet i stabljiku) i izmiksajte ih u sokovniku ili blenderu. Ovaj sok je prilično jak pa ga možete razblažiti sokom od mrkve ili jabuke.

Krema od nevena – Sitno nasjeckajte svježe cvjetove nevena i pomiješajte ih s kokosovim uljem. Smjesu malo zagrijte a potom ostavite da se ohladi. Ako je krema previše gusta možete ju razrijediti tako da u nju dodate malo drugog baznog ulja. Ova krema korisna je za liječenje proširenih vena, infekcija kože, ekcema, atletskih stopala i mnogih drugih tegoba.