Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka Neven

Neven ima latinsko ime Calendula officinalis. Među domaćim biljem neven zauzima zapaženo mjesto. U narodu ga još nazivaju poljski neven, žutelj, poljski ognjac, vrtni ognjič, prstenčac i zimorod.

 

Ubraja se u red biljaka koje pomažu kod raka ili raku sličnih čireva. Nalazimo ga u mnogim vrtovima na selu, katkada podivlja i raste na strminama. Kako je zbog svoje ljekovitosti opet postao poznat i cijenjen u narodu ne nalazimo ga samo u vrtovima nego i na poljima. Neven dosegne visinu od 30 do 60 cm, cvjetna mu je glavica žuta ili narančasto-žuta, stabljike i listovi su sočni, na dodir ljepljivi. Postoji više različitih vrsta nevena, s punim cvjetnim glavicama, sa svijetlim ili tamnim prašnicima. Njihova je ljekovitost jednake vrijednosti.

U narodnoj se medicini sakupljaju i koriste cvjetovi, stabljike i listovi. Valja ga brati po jakom suncu jer je tada njegova ljekovita moć najjača. Svježega s vrta možemo ubrati sve do u kasnu jesen, ako ga ne uništi jaka slana.

Neven je jako sličan brđanki, ali ju po ljekovitoj moći nadmašuje. Brđanku, na primjer, smijemo koristiti za unutrašnju primjenu samo pod liječničkim nadzorom, jer čaj može srčanim bolesnicima više štetiti nego koristiti. Čaj od nevena možemo naprotiv piti bez štete. Kao biljka koja pročišćuje krv naš je najbolji pomoćnik u liječenju zarazne žutice. Jedna do dvije šalice čaja dnevno djeluju čudotvorno. Ljekoviti neven pročišćuje, poboljšava cirkulaciju, i pospješuje zacjeljivanje rana.

Mast od nevena jako brzo pomaže i kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina i rana od opekotina. Mast i ostatke od pripravka masti koristimo kod čireva na dojki, čak i ako su zloćudni (rak dojki).

Mast od nevena odličan je pomoćnik u slučaju gljivičnih oboljenja nogu. I uvarak pripravljen od svježeg bilja može se kod te bolesti uspješno koristiti. Kod gljivičnog oboljenja vagine, pranje ili sjedeća kupka sigurno pomažu. Potrebno je 50 g osušenog ili dvije vrhom pune šake svježega nevena za jednu sjedeću kupku.

Za unutarnju upotrebu koristimo neven kao čaj kod oboljenja želuca i crijevnoga sustava, grčeva u želucu i čira želuca, upali debeloga crijeva, vodenoj bolesti i krvi u mokraći. Čaj izvrsno pomaže i kod virusnih oboljenja i raznih bakterijskih infekcija. Koliko je čudotvorno djelovanje čaja od svježega nevena.

Kako s nevenom postižemo dobre rezultate u liječenju zarazne žutice, on je odlično sredstvo i kod liječenja oboljenja jetre. Cvjetove, listove i stabljike oparimo vrućom vodom, čaj pijemo nezaslađen. Kod navedenih bolesti možemo piti dnevno tri do četiri šalice čaja i to svakih četvrt sata po jednu veliku žlicu. Sok svježih stabljika uklanja bradavice i svrab, prokuhan oparak liječi lišajeve i otekle žlijezde, ako oboljela mjesta u tome peremo. Redovito pijenje čaja pročišćuje krv. Ispiranje očiju s mlakim čajem, u ljudi koji nose naočale, ojača vid.

Način upotrebe nevena u narodnoj medicini

Čajni oparak: Stavimo vrhom punu čajnu žličicu bilja na četvrtinu litre vode.

Sjedeće kupke: Dvije vrhom pune pregršti svježega ili 100 g suhoga bilja za jednu sjedeću kupku.

Pranje: Na pola litre vode dolazi jedna vrhom puna velika žlica bilja.

Tinktura: Punu šaku cvjetova ostavimo u 1 litri prave rakije 14 dana na suncu ili na toplom mjestu (oko 20C).

Mast od nevena: Dvije vrhom pune pregršti nevena (listovi, stabljike i cvjetovi) sitno narežemo. 500 g crijevne masti od prirodno hranjene svinje ili dobre svinjske masti zagrijemo do temperature pečenja odrezaka. U vruću mast dodamo narezan neven, prepržimo, promiješamo i skinemo sa štednjaka. Pokrijemo i ostavimo sve da stoji 1 dan. Sljedeći dan sve malo zagrijemo i procijedimo kroz lanenu krpu u pripremljene, čiste posude.

Svježi sok: Listove, stabljike i cvjetove operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku.