Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovito, laksativno djelovanje smokve

Svježe ili suhe smokve djeluju laksativno. Još su ih u staroj antičkoj i pučkoj medicini smatrali najprirodnijim laksativom koji ne iritira, ne ostavlja nikakve štetne posljedice niti stvara naviku.

 

Povremene zatvore liječimo kompotom od suhih smokava ili od suhih šljiva, kao i kombinacijom obiju voćaka.

Jače ili kronične zatvore prirodno liječimo kombinacijom smokve, šljive i sene. Od velike je važnosti znati regulirati probavu kako ne bi došlo do autointoksikacije organizma, odnosno trovanja vlastitim otrovima, zbog višednevnog zadržavanja stolice.

U tu svrhu je popularno pripremiti kolačiće ili pogačice od mljevenih suhih smokava, suhih šljiva i usitnjenih listova sene. Za izradu jednog kolačića potrebna nam je jedna jušna žlica smjese, od koje rukama oblikujemo kolačiće. Pohranimo ih u papirnatu ambalažu i svaki dan pojedemo ujutro i navečer po jedan kolačić.

Suha smokva djeluje ljekovito na gastrointestinalni trakt u prvom redu na rad želuca, kao digestiv, te upija višak želučane kiseline, ublažavajući tegobe kod gastritisa i katara želuca.

Zbog antiseptičnog djelovanja pučka medicina smokvu rabi za početne upale grla i pluća, a kao vermifug za liječenje nametnika i parazita u crijevima.

Kod ujeda insekata, kukaca i životinja rabimo oblog od suhe smokve tako da je raspolovimo i privijemo.