Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljuta paprika kao ljekovita biljka

Danas, u suvremenom svijetu teško je sresti čovjeka koji nije bolestan. Da krenemo od najobičnijih simptoma kao što su glavobolja, umor, nesanica, problemi niskog ili visokog krvnog tlaka. Ovo su samo upozorenja koja će kasnije, ukoliko ih čovjek ignorira, prerasti u teža oboljenja.

 

ljuta-paprika-1 Biljna Ljekarna

Hajde prvo da analiziramo glavobolju i da kažemo zašto ona nastaje i kako je se lako možemo riješiti.

Glavobolja može da nastane iz nekoliko razloga, a ovo su neki od njih: nedovoljna ispavanost, prethodna alkoholiziranost, loša cirkulacija i dehidracija. Rješenje problema neispavanosti je jednostavno, ono što treba da uradimo je da legnemo na vrijeme, što znači bar do 22 h te da se kvalitetno odmorimo i naspavamo.

Naime, dok čovjek spava, u tijelu se luče hormoni koji pomažu da se mi kvalitetno odmorimo i pripremimo za sljedeći dan. Kada legnemo na vrijeme sigurno se nećemo probuditi umorni niti će nas boljeti glava zbog neispavanosti. Što se tiče alkoholiziranosti, i uopće alkohola, znamo da i minimalna količina može da bude štetna. Samo dva pića tjedno povećavaju rizik od malignih oboljenja. Još jedan problem smo riješili ako ne budemo konzumirali alkohol jer znamo da je alkohol diuretik (izvlači vodu iz tijela).

Na osnovu toga može doći do glavobolje ili bola. Problem bola može nastati kod loše cirkulacije što je čest slučaj sa ljudima koji se hrane namirnicama pretežno životinjskog porijekla.

Znamo da masnoća iz životinjskih namirnica zakrčuje krvne žile što dovodi do slabijeg kolanja krvi kroz krvotok. Tako tu nastaje u prvom mahu bol, a kasnije može doći i do tromba ili nekog malignog oboljenja.

Ljudi često znaju da ignoriraju upozorenja, što na kraju dovodi do kasnog otkrića bolesti, što svakako otežava izlječenje. Ne možemo a da ne opazimo da je dehidracija česta kod suvremenog čovjeka. Suvremeni čovjek skoro da ne pije vodu. Uglavnom konzumira kavu, gazirane napitke, čajeve i sokove.

Moramo da kažemo da 2/3 čovjeka (tijela) čini voda. Voda je jedan od najvažnijih faktora i bez nje svakako ne možemo živjeti. To lako možemo riješiti tako što ćemo piti 2 litre vode dnevno.

Već nakon nekoliko sati čovjek osjeti olakšanje. Cijeli organizam počinje bolje da radi. Unosom dovoljne količine vode čovjek pozitivno utječe na opće zdravlje.

Jedan autor je rekao da je prava sramota biti bolestan u 21. stoljeću. To je točno, ako uzmemo da je medicina toliko napredovala. Naravno, postoje slučajevi kada čovjek toliko uništi svoje zdravlje da mora da počne da uzima i ljekovito bilje koje može mnogo da mu pomogne.

Jedna od najboljih biljki, a svakako najbolja za cirkulaciju, zaustavljanje krvarenja, otklanjanje bola je sigurno ljuta paprika.

Sada se postavlja pitanje, koju ljutu papriku i u kolikoj mjeri treba konzumirati. Navesti ćemo neke od vrsta ljutih paprika koje možete konzumirati. To su Habanero, Piri Piri, Cayenne ili neku jačine bar do 100. 000 H.U. (heat unit – jedinica jačine).

Možete kupiti domaću ali one obično nisu ljuće od 40.000 H.U. što neće biti dovoljno da se pokrene organizam koji je u teškom stanju. Dnevna doza ljute paprike, za početak, treba da bude 3 čajne žličice, pa sve do 6 žličica dnevno.

Ljuta paprika, također, zaustavlja krvarenje. Ono što treba da uradite kada se posiječete je da mljevenu ljutu paprika stavite na ranu i ubrzo će krvarenje biti zaustavljeno. Ukoliko imate problem sa sinusima, također možete koristiti ljutu papriku. Što treba uraditi? Treba se inhalirati alevom paprikom – što ljućom.

Vidjet ćete kako će vam biti bolje već nakon prve terapije. Kako ćete to uraditi? Skuhajte vodu i dodajte 1 žličicu tucane ljute paprike, onda se nagnite nad posudu i pokrijte se ručnikom.

Tako treba da izdržite nekoliko minuta. Možda ćete početi da kišete i biće vam teško, ali će vam zaista veoma pomoći. Ono što ljutu papriku svrstava među najbolje ljekovite biljke je to što je ona u stanju da uradi jako pozitivne stvari za kratko vrijeme.

Čak se dešavalo da čovjek koji doživi srčani udar bude oživljen zahvaljujući ljutoj paprici. Koja je to kemijska supstanca koja ljutu papriku čini najboljim sredstvom za cirkulaciju? To je alkaloid kapsaicin.

Njemački farmakolog, Rudolf Buchheim, 1873., i mađarski doktor, Endre Hogyes ustanovili su da „kapscisol”  (djelomično čist kapsaicin), izaziva gorući osjećaj kada dođe u kontakt sa mukoznim membranama, kao i da podstiče lučenje želudačnog soka.

Kapsaicin je najzastupljeniji kapsaicinoid u ljutim paprikama. Sljedeći po zastupljenosti je dihidrokapsaicin.

Uspoređujući ova dva spoja sa ostalim kapsaicinoidima (nordihifrokacpaicin, homodihidrokapsaicin i homokapsaicin), dobiva se vrlo čudan rezultat, naime, kapsaicin i dihidroksikapsaicin su duplo potentniji u reagiranju sa živcima, kada se koristi rastvor u kom je koncentracija kapsacinoida ista kao i u paprikama (razblažen rastvor), međutim, ukoliko koristimo jako koncentriran rastvor kapsaicinoida svaki od navedenih kapsaicinoida je podjednako potentan.

Kapsaicin se najvjerojatnije sintetizira u interlokularnim septama ljutih papričica. Polazne supstance za sintezu kapsaicina su dvije amino kiseline, fenilalanin i valin.

Fenilalanin se transformira u vanililamin, u putu fenil propanoida, a valin se transformira u 8-metil-nonensku kiselinu, koja uz pomoć kapsaicin sintetaze sa vanililaminom gradi kapsaicin.

Američka asocijacija za istraživanje raka, sprovela je istraživanje u kome je dokazano da kapsaicin može da uništi stanice raka prostate, indukujući apoptozu (staničnu smrt).

Istraživanja su obavljena na ljudskom tumoru prostate, koji je uzgajan u miševima. Pokazalo se da su se tumori tretirani kapsaicinom smanjili za petinu, u usporedbi sa onim koji nisu tretirani nikakvim sredstvom.

Također, istraživanja Notingemskog Univerziteta, pokazuju da kapsaicin izaziva apoptozu humanih stanica raka pluća. Postoje istraživanja u Japanu i Kini, čiji rezultati ukazuju na to da kapsaicin djeluje kao inhibitor rasta stanica koje su odgovorne za nastanak leukemije. Također možemo da kažemo da ljuta paprika podstiče crijeva da se prazne tako da se preporučuje ljudima koji imaju problema sa zatvorom.

Da rezimiramo, ako imate problema sa zdravljem, svakako vam savjetujemo da počnete da jedete ljutu papriku. Ona će vam pomoći da u kratkom vremenskom period imate vrhunske rezultate.