Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Očistite usta, grlo i sinuse propolisom

Zima je dovoljna zamorna i bez grlobolja i sinusitisa. Spriječite, zato, pojavu bolesti uz propolis i prepustite se uživanju u zimskim radostima.

 

Ovaj prirodni preparat je dragocjena riznica ljekovitih sastojaka. Za biološku aktivnost propolisa zaslužni su flavonoidi. Osim toga, propolis ima mnogobrojne biološke efekte: antibakterijsko, antimikotičko (protiv kašlja), antivirusno, anestezirajuće, zacjeljujuće, stimulira imuni sistem i ima i antitumorsko djelovanje. Osim za jačanje imunog sistema, propolis se najčešće koristi za ublažavanje upalnih procesa sluzokože usne šupljine i desni.

Propolis vrši snažnu redukciju bakterija u ustima, istovremeno ubrzavajući zarastanje ranica na sluzokoži usta zahvaljujući epitelizirajućem djelovanju. A s obzirom da zaustavlja razmnožavanje bakterija u usnoj šupljini, propolis sprečava stvaranje zubnih naslaga i karijesa i odličan je za prevenciju i liječenje upala u usnoj šupljini i grlu. Zahvaljujući lokalno anestetičkom djelovanju, ublažava grlobolju te smanjuje bolnu osjetljivost zuba. Povećava čvrstoću zubne gleđi, jača zubnu pulpu, smiruje akutnu i kroničnu upalu desni te liječi afte. Pri liječenju karijesnog procesa zuba, propolis je dokazano efikasan i za smanjenje bolova, u liječenju gljivičnih infekcija, ranica, erozija i drugih promjena nastalih u usnoj šupljini.

Pročitajte još malo o pčelinjim proizvodima poput matične mliječi, polenovog praha, propolisa i sličnih ljekovitih proizvoda iz košnice.