Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Šparoga je više od hrane

Šparoge smo prije smatrali delicijom, a mogli smo ih pronaći samo na stolovima imućnih ljudi. Danas su se stvari promijenile. Naime, šparoge su danas dostupne svima. Možete ih kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima, a ukoliko ni to ne želite onda ih možete ubrati sami u prirodi.

 

Ako se odlučite otići u prirodu da pronađete i uberete koju šparogu imajte na umu da toj izlet može dodatno, pozitivno, djelovati na vaše zdravlje. Odlaskom u prirodu na vaš organizam djelujete i antistresno.

Šparoga, lat. asparagus je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana.

Šparoga je jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Cijenjena je kao delicija već više od 2000 godina. Ova je biljka raširena po mnogim kontinentima jer ima mnoge podvrste.

Neke se vrste šparoga se koriste više za prehranu, a druge samo za liječenje – poput Asparagus racemosus, znane kao Shatavari, koja se već tisućama godina koristi u Ayurvedi.

 

Ljekovita svojstva šparoge

Šparoga posjeduje bogatu nutritivnu vrijednost. U sebi sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen.

Uz svoj bogat nutritivni profil, šparoga je siromašna kalorijama, pa je dobra i kao namirnica za ljude koji su na dijeti. 100 g šparoga u sebi sadrži tek 20 kalorija.

Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna protuupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila. Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina skupine B, koji kontroliraju razinu homocisteina. Šparoga je jedan od najbogatijih izvora rutina. To je flavonoid koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile.

Porcija šparoga sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina – proteina koji jača kosti. Vitamin K sprečava nakupljanje kalcija u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik odalergija i raka crijeva.

Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.

Niske razine glutationa povezane su s preranim starenjem, pa čak i smrti. Glutation je važan agens u borbi protiv raka jer štiti od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. U laboratorijskim istraživanjima glutation je u potpunosti zaustavio umnožavanje virusa AIDS-a. Šparoga je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.

Zbog bogatstva folne kiseline šparoge su odlična hrana za trudnice.

Šparoga sprečava bolesti srca i krvnih žila, pomaže kod dijabetesa tipa 2. Biljka je prirodni afrodizijak, a pomaže kod kroničnog umora te štiti od alergije i astme. Šparoga pomaže kod gihta i bubrežnih kamenaca, smanjuje kolesterol i visoki tlak, odlična je namirnica za mršavljenje, pomaže kod probavnih tegoba, smanjuje rizik od karcinoma i na kraju dobro čisti organizam.

Nekoliko sati nakon konzumacije šparoga primijetit ćete promjenu mirisa mokraće. No, to nije ništa opasno, i sigurno to nije razlog zbog kojeg ih ne biste trebali jesti. To je pozitivna reakcija našeg organizma na djelovanje šparoge.