Odoljen kao prirodni lijek

Zbog smirujućih učinaka odoljen je idealan lijek protiv nervoze, napetosti, stresa i nesanice. Može pomoći i kod bolova u želucu, glavobolje te u menopauzi.

Odoljen (Valeriana officinalis) najpoznatije je biljno sredstvo za smirenje. Poznavali su ga još grčki i rimski liječnici, koji su ga primjenjivali za probavne poremećaje, slabe mjesečnice te za poticanje izlučivanja tekućine. Slično se rabio i tijekom cijeloga srednjeg vijeka. Tek su ga sredinom 18. stoljeća priznali kao sredstvo za smirenje. U početku se primjenjivalo samo eterično ulje, a poslije i tinktura. Upotrebljavao se kod različitih oblika neuroza, nesanice, živčane iscrpljenosti, razdražljivosti u vrijeme mjesečnice i u trudnoći, u klimakteriju, kod nervoze želuca i srca te glavobolja. Odoljen općenito djeluje umirujuće i pomaže protiv nesanice. Čaj i tinktura blago umiruju kod uznemirenosti, nervoznog i bolnoga grčenja želuca i crijeva, kod neuroze srca, straha, općenito napetosti, kod klimakterijskih tegoba, osobito kod brzih promjena u ritmu rada srca.
Odoljen je vrlo važan biljni lijek uz koji se lakše mogu prebroditi stres, strah, uznemirenost i tuga. Uporaba odoljena preporučljiva je i kod infekcija. Odoljen pomaže djeci kod spavanja i teškoća s koncentracijom, kod nemira, jutarnjih želučanih bolova i glavobolja koje nemaju organskog uzroka. Kliničkim istraživanjima provedenim na približno 12.000 bolesnika koji su imali teškoća sa spavanjem potvrđeno je praktično djelovanje odoljena. I brojna druga istraživanja pokazala su smirujuće i antispazmatsko djelovanje odoljena koje bi se moglo koristiti i za snižavanje krvnog tlaka.
Nedavna klinička ispitivanja provedena u Brazilu jasno su pokazala da odoljen nije samo vrlo učinkovit u liječenju nesanice nego da može poboljšati i kvalitetu spavanja. Ekstrakti odoljena također pokazuju velike mogućnosti u liječenju poremećaja izazvanih velikom tjeskobom i zabrinutošću. Katkad djeluje i blago stimulativno, pa može osvježiti umorne i opterećene ljude te im dati novu snagu. Odoljen raste na vlažnim livadama, obalama rijeka i krčevinama, od nizina do planinskog pojasa. Vrlo je lijepa ukrasna biljka za prirodni vrt, a cvjetovi ugodna mirisa privlače pčele i ostale kukce.
U jesen se skuplja korijen s pobočnim ograncima i podzemnim izbojcima. Svježe ubrano korijenje gotovo je bez mirisa. Tipičan, neugodan miris razvija se tek tijekom sušenja. Odoljen treba sušiti brzo i oprezno te čuvati u dobro zatvorenim posudama da se ne bi navlažio. Može se uzgojiti iz sjemena u travnju ili korijenovim reznicama u kasno ljeto. Najbolje uspijeva u vlažnoj bogatoj zemlji, po mogućnosti na sunčanu ili blago zasjenjenu položaju. Uspravna, izbrazdana stabljika može narasti do dva metra.

Ljekoviti čaj od odoljena

 
SASTOJCI: 1-2 žličice korijena odoljena, 250 ml vode
 
PRIPREMA: Korijen odoljena prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji deset minuta.
 
PRIMJENA: Popijte dvije, tri šalice na dan. Osobito se preporučuje prije spavanja. Za djecu je dovoljno pola te količine. Da bi se pokazalo njegovo djelovanje, čaj treba piti tijekom duljeg vremena. Kod djece je dovoljan već i jedan tjedan.

Ljekoviti čaj za smirenje (za djecu)

 
SASTOJCI: 25 g korijena odouena, 25 g zdrobuenog anisa, 25 g zdrobljenoga komorača i 25 g cvjetova kamilice
Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja žličicu mješavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite.
Piti dvije, tri šalice na dan.

Čaj od odoljena za smirenje (za odrasle)

 
SASTOJCI: 20 g korijena odoljena, 20 g češera hmelja, 20 g listova matičnjaka, 20 g cvjetova lavande i 20 g cvjetova kamilice
Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite. Prema želji, zasladite medom.
Dvije šalico na dan, ujutro i navečer. Najbolje tri-četiri tjedna.

Čaj protiv bolne mjesečnice

 
SASTOJCI: 40 g korijena odoljena, 30 g cvjetova kamilice, 30 g listova paprene metvice
Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta Procijedite i pijte nezaslađeno.
Piti tri šalice na dan.

Tinktura od odoljena

 
SASTOJCI: 50 g svježe osušenoga korijena odoljena, 1.00 ml 70-postotnog alkohola
 
PRIPREMA: Odoljen prelijte alkoholom i ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu (na 25-30 stupnjeva). Procijedite u tamnu bočicu.
 
PRIMJENA: Od 15 do 20 kapljica na kocki šećera ili u pola čaše vode. Uzmite prije spavanja.
Kupka od odoljena
 
SASTOJCI: 100 g suhoga korijena odoljena
Osušeni korijen odoljena prelijte s pola litre vruće vode i ostavite da pokriveno stoji 15-20 minuta na vrućoj ploči.
Dodajte kupki prije spavanja. Za liječenje gihta ili kamenca u mjehuru ponavljajte tijekom tjedan dana. Kod liječenja kamenca kombinirajte s oblozima.

Pripravak od odoljena i komorača

 
SASTOJCI: 2 g praha korijena odoljena, 2 g koromača, 250 ml vode
Prah odoljena i koromača prelijte vodom te kuhajte na laganoj vatri pet minuta. Zasladite medom.
Pijte ujutro i navečer kod začepljenosti pluća sluzi. Ako se umjesto u vodi kuha u vinu, pripravak potiče mokrenje te djeluje protiv žučnih tegoba i žučnih kamenaca.
 
OPREZ! Čak ni kod dugotrajne primjene odoljen ne stvara ovisnost. Ako se prekorači propisana doza, može utjecati na radnu učinkovitost ili vožnju automobilom. Ne koristi se u trudnoći i tijekom dojenja, a djeci se smije davati samo kraće vrijeme, i to u dogovoru s liječnikom. Ne smije se uzimati s drugim lijekovima za smirenje.

Facebook Comments