Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Pirika puzava

Koliko se zna cijeniti korov kraj kojega svi prolazimo ne osvrnuvši se, a koliko nam je potreban u našem svakodnevnom životu? Nitko od nas nije pošteđen od autointoksikacije kao produkta rada metabolizma, a da mu nije potrebno čišćenje organizma ili pomoć u čišćenju ili izbacivanju sagorjelih i štetnih tvari iz organizma.

 
Pirika upravo spada u red biljaka koje u tome pomažu za čišćenje cijelog organizma, naročito krvi (te poboljšanje krvne slike), kod metaboličkih tegoba, kod bolesti bubrega i mjehura, kod bolesti prostate, u liječenju bolesti želuca i crijeva, reume i gihta, kod bronhitisa.
 
Pirika čisti i otapa, a to je ono što nam svakako treba kod oboljenja kao što su kamenci ili sklonost ka stvaranju kamenaca. Pirika puzava spada u čajne mješavine koje se rabe za otapanje kamenaca uz trputac, stolisnik, preslicu, koprivu, itd. Ljekovito djeluje i kod bolesti pluća (katara dišnih putova). Pomaže i kod problema s jetrom, žuči, slezenom, gušteračom, kožom (osipi, ekcemi, itd.), sa slabim živcima, te kod ženskih bolesti. Korijen pirike puzave može u nestašici biti i dobra hrana, može poslužiti i kao nadomjestak za kavu.
U oficijelnoj medicini koristi se za liječenje upalnih stanja urinarnog trakta, te kod stvaranja kamenaca.
Pirika se preporučuje i za liječenje mokraćnih organa u djece. Kod bubrežnih i mokraćnih organa i kanala dobro je korijen pirike kombinirati s ljekovitim biljkama kao što su žutika i stolisnik.
Zapadna pučka medicina rabi piriku za liječenje upale prostate, infekcija mjehura, bolesti mjehura, probavnih tegoba, proljetnog umora, žučnih kamenaca, gihta, parazita i crva u crijevima, katara jednjaka, reume, jetre, dišnih organa, plućnih komplikacija, gastritisa, bolesti slezene, upale usta, upale bubrega, povreda, artritisa, za otapanje kamenaca, bolesti metabolizma, tegoba s crijevima, tegoba s urinarnim sustavom, kod dječjih tegoba s mokrenjem i mokraćnim organima, kao tonik, za hranu, a koristi se i kao zamjena za kavu.
 
Kontraindikacije. Osobe s komplikacijama bubrega, žuči, želuca i jetre ne bi smjele uzimati piriku puzavu duže od 30 dana. Nakon mjesec dana stanke terapija se može ponoviti.