Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

Priprema biljnih lijekova

Od svake ljekovite biljke mogu se pripremiti ljekoviti napici na više načina. Ipak, najpoznatiji način pripreme ljekovitog napitka jeste priprema čaja.

 

Čaj — naljev — oparak — dobiva se na taj način što se stanovita količina svježeg ili suhog bilja jednostavno prelije izvjesnom količinom ključale vode, poklopi i ostavi 10—20 minuta da odstoji, odnosno da se kvasi. Nakon toga se ocijedi, po želji zasladi, a kod nekih čajeva doda malo soka od limuna te se tako pije.

Lišće, cvijet, korijenje i kora u svakom slučaju moraju se prije upotrebe sitno isjeckati. Voda koju koristimo mora biti svježa i čista.

Uvarak — kuha se stanovito vrijeme prema vrsti bilja. Potrebna količina korijenja i hrskavičnih dijelova stavi se u vodu i kvasi 3— sata. Zatim se sa istom vodom kuhaju po recepturi.

Vodene iscrpine dobiju se na taj način da se ljekovite biljke, koje sadržavaju sluzave tvari (korijen bijelog sljeza, list i cvijet bijelog sljeza, laneno sjeme i slično) stave u prikladnu bocu. U bocu se stavi pola do jedne žlice gore navedenih iscrpaka na koje se nalije 300 grama mlake ili hladne vode. Bocu treba zatvoriti i koji put protresti. Nakon sat-dva procijediti, po volji zasladiti, te hladno ili mlačno piti. Tvari koje stavljamo u bocu prethodno moraju biti usitnjene.

Alkoholatura se priprema od suhog ljekovitog bilja koje se kvasi u alkoholu. U jednu litru 96% jakog alkohola (špiri-ta) stavi se 8—10 žlica suhog bilja koje ostavimo u boci 8—10 dana. Potrebno je dnevno po koji put bocu pro¬tresti. Pije se razrijeđeno sa malo vode po recepturi.