Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Potočarka

Druga imena za potočarku su bobovnjak, dragušac, gardun i ugas.

Strani nazivi
 
Engleski – Watercress
Francuski – Cresson de fontaine
Njemački – Gemeine Brunnenkresse
Slovenski – draguša, kreša, vodna kreša
Talijanski – crescione d acqua
U čemu je tajanstvena moć djelovanja potočarke, najčešće je pitanje? Potočarka regulira izmjenu tvari ili metabolizam, što je značajno u liječenju prirodnim putem. Kao proljetna salata dobra je za detoksikaciju organizma, pogotovo kod oboljenja nastalih autointoksikacijom, te se preporučuje u te svrhe nakon duge zime. Koristi se slično kao i peršin, za začin raznim salatama, jelima od rajčice, juhama, pečenom krumpiru te u pripremi raznovrsnih namaza. Mladi sjeckani listovi potočarke u svježem kravljem siru, začinjenom bijelim lukom i crvenom paprikom, daju završni Ion, poput točke na “i” ovom izvrsnom namazu.
 
Preporuča se zatim u liječenju bolesti respiratornih organa kao što su tuberkuloza, bronhitis, katar, tvrdokorna sluz, te dijabetesa, i slabog želuca jer pojačava izlučivanje želučanog soka.
Također pojačava izlučivanje mokraće, čisti krv, poboljšava sastav krvi, i obogaćuje tijelo vitaminima i mineralima. Kao dijetalno jelo potočarka je najzdravija namirnica osobama s oboljenjima jetre i vodene bolesti.
U pučkoj medicini potočarka ima veliku primjenu i kao svježa biljka i kao sok. Međutim, kako se gorušičino ulje većim dijelom izlučuje kroz bubrege, pojačava cirkulaciju i izaziva pojačano mokrenje, duga uporaba ove biljke može nadražiti bubrege.
Sok od potočarke dobro je sredstvo za vanjsku uporabu kod oboljenja kože, kožnih nečistoća, te kod ispadanja kose u obliku kruga (alopetia areata) uzrokovanog gljivičnim oboljenjem.
Oblog od zgnječenih listova liječi sunčane pjege, šugu i razne kožne nečistoće.
Znanstvena istraživanja provedena na životinjama govore da potočarka zaustavljanja rast tumora i širenje metastaza, ako se ekstrakt ove biljke ubrizga u bolesni dio tijela. Okorjelim pušačima preporučuje se uzimanje salate od potočarke jer izvrsno djeluje i sprječava štetne posljedice pušenja. Danas se potočarka obilato koristi u Francuskoj, Izraelu, Egiptu i u arapskim zemljama, u kojima njezinu ljekovitost preporučuje i oficijelna medicina.
Najviše se koristi kao pikantan začin salatama. Miješana salata od divljeg samoniklog jestivog bilja, potočarke, koprive i maslačka, predstavlja riznicu zdravlja, iz koje si može svatko uzeti svoj dio. Dobro je ponoviti da je potočarka najvrjednija u svježem stanju, ili iz nje svježe istisnuti sok.
Potočarka je dobar:
 
antidijabetik
antineuralgik
antipiretik
antisklerotik
antiskorbut
antiskrofulozum
depurativ
dermetik
detoksikantant
digestiv
diuretik
ekspektorant
holeretik
kozmetik
rubifacijens
stimulator
vermifug
vitamizant