Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Pripremite sebi sok od mrkve, jako je zdrav

Mrkva je dobro poznata povrtna biljka kod nas. Svi je rado jedemo, kako svježu tako i obrađenu u raznim jelima.

 

Ipak, valja znati da je mrkva jako ukusna, i jako zdrava kao svježa i sirova namirnica koju nam je priroda podarila.

Mrkva obiluje beta karotenom. Što su karoteni? Dakle, karoteni su jako djelotvorni spojevi koji na naš organizam djeluju kao antioksidansi. Oni pomažu da se organizam očisti od raznih nakupljenih loših tvari. Kako smo spomenuli, mrkva je bogata beta karotenom, te je zbog toga i jako zdrava namirnica za naš organizam i zdravlje općenito.

Mrkva poboljšava proizvodnju eritrocita i tako ojačava naš obrambeni mehanizam. Dobra je jer probavu dovodi u ravnotežu, a pozitivno utječe i na ljude koji pate od anemije.

Mrkva je mnogima omiljena biljka, pogotovo ljudima koji paze na unos namirnica u organizam. U pripremi svježih sokova, mrkva je super namirnica jer ona u neku ruku tvori most od povrća prema voću. Jako dobro se miješa sa mnogim drugim povrtnim i voćnim kulturama, pa tako možemo ciljano djelovati protiv određenih tegoba. Naravno, mrkvu možete koristiti i preventivno, pa i kao osvježenje bez da vas išta muči.

Ako želite sebi pripremiti neki sok na bazi mrkve, sa dodatkom još neke povrtne ili voćne biljka tada vam predlažemo da pročitate članak Mrkva je odlična za pripremu sokova