Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Cikla je prirodni čistač organizma

Cikla je izuzetno bogata vitaminom B, čuva arterije i štiti od srčanih bolesti. No, to nisu jedini razlozi zbog kojih biste trebali jesti ciklu.

Kao i svaka druga superhrana, cikla je puna antioksidanata i bogata je željezom, borom te folnom kiselinom. Betalain, koji cikli daje tamnu boju, još je snažniji antioksidant nego polifenoli. Znanstvenici se nadaju kako bi sva blagodat cikle mogla pomoći ljudima da uvide kako se određene česte bolesti, poput visokog krvnog tlaka, mogu spriječiti uravnoteženom prehranom.

Kako cikla čuva zdravlje?


Ona doslovno tjera otrove iz organizma. Zbog antioksidanta betalaina (na 100 g sadrži nevjerojatnih 127 mg ) cikla pomaže regulaciji krvnog tlaka, a njezini hranjivi sastojci djeluju kao čistač jetre.
Cikla organizmu daje čak 35 % dnevnih potreba vitamina B i folne kiseline koji su potrebni i trudnicama kako bi se spriječili razvoj eventualnih urođenih mana.
Lišće cikle je bogato vitaminom K i kalcijem pa ga nemojte bacati. Oba sastojka čuvaju zdravlje kostiju.
Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cikla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.
Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva.
Cikla je lako probavljiva namirnica.
Prisutnost joda ciklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; stoga se preporučuje i starijim osobama.