Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Prirodni sok protiv kamenca u bubregu

Bubrežni kamenci se uglavnom sastoje od kalcija a mogu biti uzrokovani prekomjernom nakupinom soli u prehrani koja stimulira izlučivanje kalcija kroz mokraću. Druga vrsta kamenca se stvara iz mokraćne kiseline, nusprodukta koji je uzrokovan prehranom s puno proteina.

Što možete učiniti za sprečavanje nastajanja bubrežnih kamenaca?
Prije svega trebate smanjiti količinu soli koju unosite svakodnevnom prehranom. Što manje jedite izvan kuće.
Pazite na količinu kalcija i proteina koje unosite u organizam te pijte puno tekućine koja će prepoloviti rizik razvijanja kristala u mokraćnom traktu.
Tijekom jednog istraživanja, kalifornijski su stručnjaci razrijedili 0,12 litre soka od limuna u dvije litre vode, te ponudili bolesnicima s bubrežnim kamencima. Ustanovili su kako je limunada značajno smanjila pojavu formiranja bubrežnih kamenaca s jednog na 0,13 kamenca po bolesniku.
Limun je zaista poseban. Od svih citrusa, limun sadrži najveću koncentraciju citrata koji na prirodni način inhibiraju stvaranje bubrežnih kamenaca. Drugi sokovi nemaju toliko mnogo citrata, te se njihov okus nadoknađuje kalcijem i oksalatima, tvarima koji su krivi za stvaranje bubrežnih kamenaca.
Kada pijete sok od limuna nemojte ga sladiti šećerom, ako baš morate piti zaslađenu limunadu koristite žličicu meda ili stevije.