Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Prokulice su pametne glavice koje uklanjaju toksine i štite od raka

Mnogi ne uživaju u prokulicama zbog intenzivna mirisa i kašaste teksture. No nisu za to “krive” prokulice nego način pripreme. Najčešće budu prekuhane, pa zbog toga izgube fini okus i znatnu količinu hranjivih tvari.

Smatra se da je prokulicama, zato što su žilavo povrće, potrebno dosta vremena da se skuhaju, no prehrambeni stručnjaci ističu da je dovoljno 5 minuta kuhanja na pari. Ne preporučuje se kuhanje u vodi jer lako postanu kašaste, a pečenjem se osuše i smežuraju.
Pet minuta kuhanja na pari pokazalo se kao optimalno vrijeme da prokulice budu najukusnije – izvana mekane, a iznutra hrskave, te lako probavljive. Ako se dulje kuhaju, previše omekšaju, izgube mnogo klorofila pa njihova zelena boja izblijedi, a počinje se oslobađati sumporovodik stvarajući neugodan miris koji utječe i na okus.
Prokulica ili kelj pupčar zaslužuje kulinarsku pripremu “u punom sjaju” jer je ovo niskokalorično povrće pravo čudo kad je riječ o hranjivim tvarima. Prokulica je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K,   a sadrži i brojne minerale: kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar, kalcij… Tu su i omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin…
Prokulice se ubrajaju u obitelj kupusnjača u kojoj su brokula, kelj, cvjetača, kupus. Kao i ostale spomenute kupusnjače, prokulice sadržavaju značajne količine sumpornih tvari, poput glukozinolata i izotiocijanata koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari te štite od raka.
Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična “hrana za ljepotu”. Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće…
Birajte prirodno uzgojene, glatke i čvrste i kompaktne prokulice zelene boje, a izbjegavajte one koje su požutjele ili imaju uvele listove.
Prokulice mogu ostati svježe do 10 dana ako se pravilno čuvaju u hladnjaku. Stavite ih u plastičnu vrećicu tako da ih njome čvrsto ih omotate i maksimalno istisnete zrak. Ne perite ih prije nego što ih stavite u hladnjak jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.
Dobro ih operite pod mlazom tekuće vode tek neposredno prije pripreme, a nemojte ih namakati jer tako gube hranjive tvari.
Prokulice se jednostavno pripremaju tako da im nakon čišćenja odrežete kraj (stabljiku) i glavice narežete na četvrtine. Dobro je pustiti da narezane “odahnu” 5-10 minuta prije kuhanja jer se tako aktiviraju blagotvorni enzimi. Da biste “pojačali” taj proces, možete ih poprskati s malo limunova soka.
Ideje za pet
1. Prokulice kuhane na pari možete preliti slasnim umacima:
Izmiješajte 3 žlice maslinova ulja, 2 žličice limunova soka, 2 režnja češnjaka (sitno ga nasjeckajte ili zgnječite), malo morske soli i papra. Dodajte 1 žlicu senfa, 1 žličicu kapara i 2 žličice nasjeckanog svježeg bosiljka ili peršina.
Izmiješajte 1 žlicu sojina umaka, 1 žlicu meda, 2 žlice rižina octa, 2 žličice sezamovih sjemenki i 1 žličicu naribanog đumbira.

2. Pospite prokulice preprženim i nasjeckanim orasima ili suncokretovim sjemenkama.

3. Začinite ih balzamičnim octom, bosiljkom i kravljim sirom.

4. Prokulice kuhajte na pari 5 minuta s nasjeckanim lukom te umiješajte sitno nasjeckane svježe jabuke i prepržene orahe.

5. Prokulice kuhajte na pari 5 minuta s nasjeckanim lukom pa im dodajte parmezan i nasjeckane prepržene bademe.