Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Pet namirnica koje treba da jedete svakog dana

Uz naše prijedloge osloboditi ćete se mita da je zdrava hrana skupa i da ju je teško pripremiti ili pronaći.

Dovoljno je da u jelovnik uvrstite ovih pet namirnica i ne morate da se preispitujete da li dovoljno činite za svoje zdravlje.

Pravilna ishrana i zdrava hrana svakako treba da obilježe vaš dan. Postoji poduži spisak namirnica koje traži vaš organizam a mi vam prenosimo samo one najosnovnije koje su svima dostupne.

Lisnati zeleniš je jako zdrav i potreban našem organizmu

Ovo povrće bi trebalo što češće unositi u organizam. Iako nutricionisti savjetuju da se svakodnevno konzumira, nastojite jesti zeleniš kad mu je sezona. Zelje i blitva neka često budu u vašem tanjuru, to je takozvani “lisnati zeleniš”. U ovom povrću se nalaze folati i vitamini A i C koji pomažu u borbi protiv raka. Samo šalica barenog zelja dnevno može biti dobra prevencija dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Koštunjavi plodovi

Nutricionisti savjetuju da ishranu obogatite orasima, bademima, lješnjacima, jer su izuzetno bogati prirodnim vlaknima. Vlakna povoljno utiču na probavni trakt i olakšavaju probavu, te su dobra zamjena za čips i druge nezdrave grickalice.

Luk je jako zdrava namirnica

Studije su pokazale da kada jedete luk, bilo koju vrstu, smanjujete sve simptome astme i umanjujete mogućnost da obolite od raka želudca. Ako ne volite da ga jedete sirovog, dodajte ga u juhu ili salatu. Treba znati da što je luk ljući, njegovo djelovanje je izraženije.

Jedite žitarice

Umjesto bijele riže uvijek koristite smeđu jer ona izgubi manje od svojih nutritivnih vrijednosti tijekom prerade. Također, ako pripremate paštu, neka bude od integralnih žitarica i rezanaca. Tako ćete smanjiti unos masti i kalorija u organizam.

Jogurt

Ako je jogurt svakodnevno na vašem meniju, nikada nećete imati problema sa probavom. Ako ne znate koji da odaberete, pošto ih je zaista mnogo na tržištu, provjerite sastav. Oni jogurti koji u sebi imaju aktivnu kulturu, probiotik i neka druga vlakna trebalo bi da budu vaš izbor.