Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

MAME I BEBE

Prokulice su superhrana za pravljenje djece

Ako već neko vrijeme pokušavate proširiti svoju obitelj, a ne polazi vam za rukom, na svoj svakodnevni jelovnik uključite – prokulice. One su pravi rudnik folne kiseline, koja pospješuje i mušku i žensku plodnost.
Prokulice su dostupne od rujna do ožujka.
Prokulice spadaju u popularnije zeleno lisnato povrće zbog svoje neodoljive “male prirode”. Donose osvježavajuću kombinaciju gorčine i blagog okusa, stoga ih sparite s jelom koje ima karakter i izražen okus ili preljevom od balzamičnog octa.
One su pune betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Ako želite zadržati sve ove nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.
Prema istraživanjima prosinac je najplodniji mjesec… kada je začeće u pitanju. Naime, upravo se u blagdanskoj sezoni ostvari najveći postotak trudnoća – čak devet posto, a osim mnogobrojnim zabavama i druženjima (koja uključuju alkoholna pića), ovako dobre rezultate možemo zahvaliti i – prokulicama! Tako bar tvrde britanski istraživači.

“Vjerovali ili ne, ovo zeleno mikrozelje je u stvari superhrana za pravljenje djece. Prvenstveno, prokulice su prepune folne kiseline koja je ključna za pospješivanje plodnosti kod muškaraca i žena.

Također, ovaj bogat izvor vitamina povisuje razinu spermija i pomaže obogaćenje sluznice pravim nutrijentima koji povisuju izglede preživljavanja spermija- objasnila je Neema Savvides, nutricionistkinja Klinike Harley Street za plodnost. Uz sve ove zdravstvene dobrobiti, folna kiselina pomaže sniziti rizik od spontanog pobačaja i urođenih mana bebe.