Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Špinat je hrana koja nam daje snagu

Nije bez razloga popaj jeo špinat da bi dobio snagu. Ljekovit i jako koristan špinat, poznata pod latinskim imenom Spinacia oleracea, je jednogodišnja biljka s tamnozelenim jestivim listovima.

 

Pretpostavlja se da potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka. Špinat se najprije uzgajao u Perziji, a u 7. stoljeću je stigao u Kinu kao poklon od kralja Nepala. U Europi se počeo uzgajati relativno kasno, tek tamo početkom 11. stoljeća.

Poznata francuska kraljica Katarina de Medici zapovijedala je svojim kuharima da poslužuju špinat uz svaki obrok. To nije ni čudo, jer je ovo povrće prava riznica vrijednih nutrijenata.

Naime, špinat je bogat klorofilom i proteinima. Obiluje mineralima poput željeza, magnezija, fosfora te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.

Špinat je dobar i kao namirnica za mnoge dijete jer on nudi ogromne zalihe hranjivih tvari u odnosu na svoju kaloričnu vrijednost.

Djeluje antioksidativno i protuupalno

Špinat obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji djeluju protuupalno i antioksidativno. Dva posebice bitna karotenoida u špinatu su lutein i zeaksantin, koji su važni za oči. Oni štite zdravlje očiju te sprječavaju mnoge očne bolesti, posebice makularnu degeneraciju. Špinat je bogat nutrijentima poput vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena, koji brane organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom. To je posebice važno za zdravlje krvnih žila, koje su sklone upalnim procesima.

Špinat štiti i kosti

Zeleno lisnato povrće poput špinata pomaže tijelu zadržati potrebne razine kalcija. Sve žene s osteoporozom trebale bi svakodnevno konzumirati ovo zelje.

Kalcij je vitalan za žene koje ulaze u menopauzu.

Opadanje razine hormona smanjuje tjelesne zalihe kalcija, rast kostiju i snagu tkiva, što može dovesti do osteoporoze i oštećenja srca. Jedna šalica kuhanog špinata sadrži šest puta dnevne preporučene količine vitamina K koji je također ključan za zdravlje kostiju. Kroz djelovanje vitamina K apsorbira se protein osteokalcin koji štiti kosti od lomova.

Špinat čuva od raka

Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata je jedno od najmoćnijih boraca protiv raka, a neke vrste te bolesti pomaže i liječiti.

Najaktivnije tvari u njemu su glikoglicerolipidi, koji kao terapeutski biljni agensi djeluju na stanice raka.

Redovito konzumiranje špinata smanjuje rizik od raka mjehura, jetre, debelog crijeva, pluća, želuca, jajnika, mliječnih žlijezda, dojke i kože te agresivnog raka prostate.

Njegovo antikancerogeno djelovanje potvrđeno je istraživanjima koja pokazuju da špinat štiti zdrave stanice od raka i znatno usporava njegovo širenje.