Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Super snažni prirodni antibiotici iz Vaše kuhinje

Što je antibiotik? Antibiotik je agent koji može u potpunosti uništiti patogene mikroorganizme (bakterije) ili zaustaviti njihov rast ili razmnožavanje, a da pri tome ne pričini značajnu štetu organizmu domaćina. Uz napredak medicine, većina današnjih antibiotika su zapravo kemijski spojevi nekoliko prirodnih supstanci, i prilikom upotrebe ovih lijekova, uvijek se treba posavjetovati sa liječnikom.

Što učiniti ako Vas, na primjer, usred noći iznenadi snažna bol, kao što je zubobolja, ili neka druga upala? Velike su šanse da ne morate ići dalje od svoje kuhinje. Iako možda toga niste svjesni, ali baš u Vašoj kuhinji možete pronaći antibiotik koji ne samo da može ublažiti bol, već vas može i potpuno izliječiti. Donosimo Vam tek neke od prirodnih antibiotika koje zasigurno držite u nekom od Vaših kuhinjskih ormarića:

Kadulja je jako dobro poznata ljekovita biljka

Kadulja (Salvia officinalis) je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Da bi se pobliže upoznali sa ljekovitim svojstvima kadulje pročitajte ovaj članak. Također je korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe.

Arapi su, zajedno sa svima od Kineza do Rimljana, vjerovali da je kadulja ključ za dug život. To je ista ona kadulja koja se može pronaći u većini modernih domaćinstava i vrtova širom svijeta. Naučno je dokazano da ona ima umjerena, ali opsežna antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva, a danas se redovno koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lijekova.

Med svi poznajemo, no znate li koliko je med ljekovit?

 

Med se koristio kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo prije nego što su razvijeni suvremeni sintetički antibiotici. Koristili su ga u kulturama širom svijeta, za razne rane i bolesti. Danas je i naučno dokazano da ovaj slatki lijek ima antifungalna i antibakterijska svojstva, te da može učinkovito izliječiti osip na koži, opekotine i ogrebotine, očistiti zube i usta od bakterija, te zaustaviti krvarenje desni, a učinkovit je u liječenju čireva i plikova.

Ako koristite med potrudite se pronaći pravi prirodni med.

Klinčić – Ljekoviti začin

Čak i danas, stomatolozi koriste ulje klinčića kao oralni antiseptik te za dezinfekciju korijenskih kanala (jako poznati miris koji se može osjetiti u skoro svakoj stomatološkoj ordinaciji). Eugenol, koji se nalazi u velikim količinama u klinčiću, važi kao primarni antimikrobni spoj ove biljke koji su dokumentirali mnogi naučnici širom svijeta.

Ako želite ublažiti zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete klinčić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, klinčić je najefikasniji kada se od njega napravi ulje. Utvrđeno je da ulje klinčića posjeduje jako antifungalno djelovanje protiv gljivičnih patogena, odnosno, ovo ulje ubija više od 60 vrsta bakterija, 15 vrsta gljivica, plus nekoliko virusa piše u članku objavljenom u Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 2004. godine.

Cimet je jako zdrav

U jednoj studiji koju je provela grupa kirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, u drugoj studiji je otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj, otkriveno je da je cimet smrtni neprijatelj opake bakterije Esherichia Coli.

Opet treba znati da nije svaka vrsta cimeta zdrava

Erdogan Ceylan, glavni istraživač na Kanzas State University, je 1999. godine u svrhu istraživanja zarazio sok od jabuke sa oko milion E. Coli bakterija. Samo jedna kašičica cimeta je ubila 99.5% bakterija za tri dana, na sobnoj temperaturi (25 C). Kada je istoj količini cimeta dodao bilo 0,1% natrijeva benzoata ili kalijevog sorbata, odobrenih konzervansa, E. coli je uništena do nemjerljive razine. Broj bakterija koji je Erdogan dodao u ispitne uzorke bio je 100 puta veći od broja bakterija koje se obično nalaze u kontaminiranoj hrani.

“Ako cimet može nokautirati E. coli, jedan od najopakijih mikroorganizama koji se prenose hranom, on će sigurno ostaviti posljedice i na druge bakterije koje se prenose hranom, kao što su Salmonella i Campylobacter,” istaknuo je Daniel Y.C. Fung, doktor i profesor na Odsjeku za animalnu nauku i industriju na K-Stateu, koji je nadgledao istraživanje.

Dobro poznati češnjak

Otkako postoji pisana povijest, češnjak se spominje kao hrana. U vrijeme faraona, kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći, bijeli luk se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide, kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i najvažnije – da bi se zaštiti od bolesti. Ebers Papirus, egipatski medicinski dokument koji datira negdje oko 1.500 godina prije nove ere, spominje češnjak 22 puta kao lijek za razne bolesti. Hipokrat, Aristotel i Aristofan su spominjali važnost uporabe češnjaka, zapravo, češnjak se spominje u literaturi sve i jednog velikog drevnog kraljevstva: Babilona, Perzije, Grčke i Rima.

Češnjak dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove Alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i protugljivična svojstva, a koji u samom češnjaku igra ulogu obrambenog mehanizma protiv napada štetočina. Naučnici su dokazali da Alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike. “Alicin jednostavno buši ogromne rupe kroz MRSA, tvrdi Ronald Cutler, profesor mikrobiologije na Sveučilištu u East Londonu, Engleska. (MRSA = zajednički naziv za vrste bakterija otpornih na širok spektar antibiotika, zbog čega ih je teško liječiti).