Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Božur

Ljekovito djelovanje. Mnogi autori naglašavaju otrovnost te rizičnost uporabe bilo kojeg dijela božura, dok novija provjerena znanstvena saznanja govore da alkaloid peregrinin sužava bubrežne kapilare, utječe na uterus i pospješuje zgrušavanja krvi te se preporučuje homeopatska uporaba matične tinkture.

 
Korijen je djelotvoran u liječenju grčeva i to epileptičnih i grčeva mokraćnog mjehura i bubrega, grčeva u djece, menstrualnih grčeva, krvi, bolesti živaca kao što su živčane slabosti, neuralgija, padavica, histerija, posljedice pretrpljenog straha, bolesti bubrega i mjehura, bronhijalnih napada, astme, bolesti jetre, odnosno žutice, stezanja ili grčenja periferije srca, epilepsije, hormonalnih tegoba u žena za vrijeme ciklusa, te za izazivanje mjesečnice.
 
U pučkoj medicini nekad su se cvijet i sjeme božura koristili za liječenje epilepsije, grčeva crijeva i želuca, jakog grčevitog kašlja.
Danas se cvijet najčešće rabi u kombinaciji čajeva za inhalaciju astmatičara te za liječenje kašlja hripavca, dakako, pod liječničkim nadzorom. Osim homeopatskog liječenja pod liječničkom kontrolom, svako drugo liječenje valja izbjegavati. Božur je u našim krajevima zakonom zaštićena ljekovita biljka te se ne smije brati.
Zapadna pučka medicina rabi božur za liječenje epilepsije, grčeva općenito, gihta, hemoroida, kašlja, varikoznih vena, slabih živaca ti U izazivanje mjesečnice.
 
Kontraindikacije. Trudnicama je zabranjena uporaba božura u bilo kojem obliku.
 
Simptomi trovanja. Glavobolja, tegobe s gutanjem hrane i sline, jaki grčevi, nadražaj crijeva, poremećaj vida te neosjetljivost donjih udova.