Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Upala šarenice oka – Što je i kako se liječi?

Šarenica je obojeni obrub zjenice a leži odmah iza staklaste rožnice. Zjenica je, u stvari, udubina u šarenici i ova je obavija poput prstena.

 

Upala šarenice vrlo je česta bolest a nastavlja se na upalu rožnice, tuberkulozu, uloge, reumatizam, šećernu bolest a ponajčešće sifilis koji za sobom ostavlja teške posljedice. Upala šarenice je teška bolest koja osim bolova u očima izaziva i bolove čela i glave. Oko je crveno i vrlo osjetljivo na svjetlost, a zjenica mutna i promjenjive boje. Najveća opasnost po oko nastaje kad se obrub zjenice slijepi s lećom, a to dovodi do sljepila. Stoga bolest ne smijemo uzimati olako.

Liječenje upale šarenice ljekovitim biljkama.

Ljekovite biljke potrebne za čaj: 20 g listova ženske bokvice, 20 g listova dunje, 20 g listova bijeloga sljeza, 20 g listova bokvice, 20 g cvjetova lipe i 20 g listova i cvjetova maline.

Pripremanje i primjena čaja: Spomenute ljekovite biljke trebate jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati 1 minutu na tihoj vatri. Ohlađeni čaj procijediti te piti 3 puta dnevno, medom zaslađen, po 1 dl prije i poslije jela.

Oko trebate ispirati blagim čajem od mješavine jednakih količina vica i cikorije. Nakon toga na bolesno zatvoreno oko staviti obloge od pamučne krpe natopljene čajem. Preko noći staviti oblog od čistih pamučnih krpa namočenih u domaćoj rakiji šljivovici.