Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Znate li koliko je rajčica zdrava ?

Uključite rajčicu u dnevni meni jer je ona prava superhrana!

Jedna od najboljih stvari u rajčice je to što je puna vitamina A, C, K, i vitamina B6, a može se jesti sama, u salatama, juhama, sendvičima ili kao napitak.
Rajčica čuva vid

Vitamini iz rajčice poboljšavaju vid. Nedavna istraživanja su pokazala da vitamin A može spriječiti nastanaka makularne degeneracije, koja je ozbiljna bolest oka. Uz to, rajčica sa svim svojim svojstvima se bori protiv nastanka sive mrene.


Pomaže u borbi protiv raka

Studija koja je objavljena u časopisu “National Cancer Institute“, navodi da povećana konzumacija rajčice može smanjiti rizik od nastanka raka prostate, pluća, grla, jajnika te crijeva. Ukoliko želite pojačati djelotvornost, na nju stavite malo maslinovog ulja.


Rajčica čisti kožu
Rajčica djeluje blagotvorno na vašu kožu – zatvara pore te hladi vaše lice. Obiluje vitaminima A i C, te čisti akne i čini kožu otpornom UV. Antioksidanti u rajčici pogoduju masnoj koži, jer smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore. Za trenutni efekt, uzmite pulpu iz rajčice i lagano trljate po licu. Koža će vam biti sjajna!

Pomoć pri mršavljenju

Ako ste na dijeti, rajčica radi za vas! Kako on ima vrlo malo kalorija, možete ga jesti umjesto grickalica tijekom dana. Rajčica je puna vlakana i vode, pa osim što vam pomaže smršaviti, čuva vaše zdravlje!

Također je dobro znati da se njezini hranjivi sastojci najbolje mogu iskoristiti termičkom obradom-kuhanjem, jer se onda oslobađaju svi njezini vitamini i minerali koje će naše tijelo puno bolje moći iskoristiti.