Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Bundeva – riznica hranjivih sastojaka

Bundeva sadrži visoku razinu antioksidansa i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Njeni ljekoviti sastojci mogu sniziti rizik od raka, srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara.

Njena redovita prisutnost na stolu učinkovito pomaže u rješavanju problema upale debelog crijeva, začepljenosti i hemeroida. Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu.
Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, poboljšava imunitet. Ostali nutrijenti koje ćete u sebe unijeti konzumacijom bundeve pomoći će vam u sprečavanju bolesti srca i smanjiti apsorpciju masti.
Iako nije toliko popularna kod nas kao što je u zapadnim zemljama, bundeva se dugo koristila kao narodni lijek, a sada su liječnici dokazali kako ima antibiotsko svojstvo.
Znanstvenici su iz bundevine kože izolirali protein koji sprječava rast mikroba, uključujući čestu gljivicu kandidu. Ako se namnože, ove gljivice uzrokuju dugotrajne infekcije genitalnih organa, a česte su kod naših najmlađih – uzrokuju pelenski osip.
Sjemenke bundeve posjeduju antiupalna svojstva koja štite od raka, artritisa i osteoporoze. Sjemenke su bogate i omega-3 masnim kiselinama, cinkom i fitosterolima koji održavaju zdravu razinu kolesterola u krvi i poboljšavaju imunost organizma na infekcije. Postoje podaci i da sjemenke pokazuju dobre rezultate u liječenju povećane prostate (benigna hiperplazija prostate), stanja od kojega pate mnogi muškarci iznad 50 godina.