Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Divlji kesten

Divlji kesten tradicionalno se rabi u pučkoj medicini za liječenje vena i reume. Ljekovitost i uporaba ove biljke zahtijevaju pobliži opis dijelova od kojih se pripremaju razni ljekoviti pripravci.

 
Od osušene, usitnjene kore pripremaju se čaj, ekstrakt i mast. Pripravke od kore treba uzimati u malim dozama za unutarnju uporabu kod terapije oboljenja vena, hemoroida, promrzlina, opekotina, dizenterije, malarije, a izvana kod terapije kože, te kod grize, proljeva, lišaja, groznica, malarije, slabe probave, upalnih procesa crijeva.
Čaj od lista djeluje tonično, kod groznice i jakog kašlja.
 
Plod se rabi u liječenju reume, neuralgija, prostate, otečenih testisa – mošnica, proširenih vena, venskog krvotoka, kapilarnog krvotoka, proljeva, kod hemoroida ili rektalnih komplikacija, za iskašljavanje, kod groznice, kao tonik i kod njege kože – bora lica. Plod kestena ima i narkotično djelovanje. Za liječenje rabimo razne pripravke iz ploda divljeg kestena što ih pripremamo sami, kao što su alkoholni ekstrakti, te standardizirane proizvode divljeg kestena iz ljekarne.
Cvijet divljeg kestena, u obliku alkoholnog ekstrakta, rabi se za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa, neuralgija.
 
Od pupoljaka izrađuju se poznate Bahove cvjetne kapi (Bach flower) divljeg kestena, a rabe se kod tegoba kao što su neuspjeh u učenju, manjak iskustva u životnim lekcijama, potreba za ponavljanjem svega, u učenju i životnom iskustvu, ukratko – za uravnoteženje misaonih procesa.
Uljni ekstrakt koji se dobiva iz ploda, služi za vanjsku uporabu u tretmanu reumatskih tegoba. Korijen u obliku praha, rabi se za umirivanje prsnih bolova.
U alopatskoj – oficijelnoj medicini injekcije escina rabe se u liječenju velikih vena, varikoznih vena, portalnih vena jetre, venske tromboze, hemoroida, infarkta miokarda.
 
Zapadna pučka medicina kesten koristi u liječenju: artritisa, bolnih stanja, reume, vena, bolesti jetre, bolesti krvi, bolesti kože, cirkulacije, cirkulacijskih tegoba, čireva kože, digestivnih tegoba, dizenterije, embole, gihta, groznice, hemoroida, išijasa, kašlja, katara crijeva, kašlja grčevitog, kolesterola, krvarenja, lupusa, malarije, prehlade, raznih rana, skleroze mišića, vena, varikoznih vena, upalnih stanja kože, te u homeopatiji za liječenje cirkulacijskih tegoba, hemoroida.