Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ČAJEVI I NAPICI

Maceriranje sjemenja ljekovitog bilja

Najčešće sjemenje (plodovi) ljekovitog bilja koje se koristi u proizvodnji alkoholnih pića:

Anđelika (Semen Angelicas)

Od sjemenja anđelike se priprema destilat. Mljeveno sjeme prelije se 40%-tnim alkoholom u destilacijskom uređaju i destilira. Koristi se srednja frakcija destilata koja čini približno 70% ukupnog destilata. Kao i kod macerata korijena anđelike, destilat sjemena koristi se u proizvodnji gorkih likera.

Borovica (Fructus Juniperi)

Borovica je naše poznato ljekovito drvo. Dvogodišnje bobice beru se i od njih se priprema destilat – mljevene bobice se maceriraju 1-2 dana u alkoholu te dvaput destiliraju, tj. prvi destilat se razrjeđuje alkoholom (96%) s dodatkom vode (omjer 1:1) ili dodatkom iste količine rakije (omjer destilata i rakije 1:1). Tijekom druge destilacije te mješavine uzima se samo frakcija s »čistom« aromom borovice. Od tako dobivenog drugog destilata dobiva se odlična aroma, a koristi se kao nota manje ili više složenih travarica i dina (džin).

Komorač (Fructus Foeniculi)

Komorač daje specifičan »osvježavajući« destilat odlične arome koji se stavlja i u bombone (»Bronhi«), te za poboljšanje okusa u mnogih alkoholnih pića (primjerice: u mastiku). Kao macerat se također može koristiti jer daje dobar okus i »notu« travaricama.

Korijandar (Fructus Coriandri)

Korijandar je tipično sjeme orijentalnog okusa i mirisa. Korijandar se često upotrebljava kao začin mnogim jelima i pićima. On bitno poboljšava miris i okus travarice a ima i značajno ljekovito djelovanje kao macerat. Destilat korijandara ima osvježavajući okus i miris (podsjeća na limun) pa se koristi u mnogim alkoholnim pićima (primjerice: džin).
Osim ovih ljekovitih biljaka, u proizvodnji alkoholnih pića koriste se mnoge druge ljekovite biljke ali u manjim količinama te daju osobnost svakom piću. To su suhe bobice borovnice (Fructus Myrtilli), kola (Semen Colae), kubeba (Fructus Cubebe), muškat (Nuces Moschatae), piment (Fructus Pimatae) i druge.

Neki poznati aperitivi i gorki likeri sadrže veće količine biljnih smola. Aperitiv Boonekamp karakterizira smola »guajax« (Lignum gudači), aloja (sok biljke Aloe ferox) karakterizira Unterberg itd.