Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Spoj češnjaka i meda za snažan imunitet

Ultra moćan recept za 7 dana: Spoj češnjaka i meda za snažan imunitet

Češnjak i med djeluju kao nespojiva kombinacija, no ove dvije namirnice predstavljaju pravi spoj za očuvanje jakog imunitetnog sustava i zdravlja. Naime, češnjakje savršen dodatak mnogim jelima, ali pruža i niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. Med pak ima bogati okus, a vitamini i minerali koje sadrži prirodni med pomažu u smanjenju razine kolesterola.

Češnjak štiti od prehlade

Češnjak sadrži spoj poznat kao alicin, za koji se smatra da pomaže u smanjenju razine kolesterola, sprječava zgrušavanje krvi, a pokazalo se da ima antikancerogena svojstva i anti-mikrobno djelovanje. Ujedno, češnjak je nisko kaloričan, ali sadrži visoko hranjive tvari. Ova biljka sadrži mangan, vitamin B6, vitamin C, selen i vlakna. Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevna konzumacija češnjaka smanjuje broj prehlada za 63 posto, dok ujedno smanjuje prosječno trajanje simptoma prehlade za 70 posto.

 

Prirodni med sadrži preko 100 za organizam važnih sastojaka

S druge strane, prirodni med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući željezo, cink, kalij, kalcij, fosfor, magnezij i selen. Također sadrži vitamin B6, tiamina, riboflavina, i niacin. Med ujedno zbog svoje ljepljive konzistencije pomaže u smanjenju iritacije sluznice grla.Poboljšava probavni sustav i uklanja slobodne radikale iz organizma, a time poboljšava funkciju imuniteta. “Činjenica je da med najvećim udjelom sadrži jednostavne šećere: fruktozu i glukozu, no za razliku od konzumnog šećera i kukuruznog škroba koji u osnovi predstavljaju prazne kalorije, med osigurava preko 100 za organizam važnih sastojaka. Unatoč izrazitoj slatkoći , prosječan glikemijski indeks meda kreće se oko 55, a ta brojka označuje umjereni glikemijski indeks”

izvor: zdravakrava.24sata.hr