Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEPOTA

Eterična ulja podmlađuju kožu

Koža ima veoma važnu ulogu u zaštiti organizma od djelovanja vanjskih faktora. Nauka i povijesni podaci dokazuju da djelovanje eteričnih ulja imaju blagotvoran utjecaj na procese koji se dešavaju u koži. Ulja ubrzavaju proces obnavljanja i oporavka stanica, što za krajnji rezultat ima usporavanje starenja. Stimulacija kože uljima prijatnog mirisa je efikasan i prijatan način prevencije i usporavanja procesa starenja.

 

Za rješavanje problema suhe kože (koža blijeda, osjetljiva na sunčeve zrake, vjetar, hladnoću, često se peruta i podložna upalim procesima, ne podnosi pranje i puder, u području prirodnih nabora prije vremena se pojavljuje mreža sitnih borića) primjenjuju se eterična ulja ruže, sandalovine, ružinog drveta, naranče i drugih biljaka. Za njegu masne kože (masna, gruba, sjajna koža, sa zemljano-sivom nijansom, pore lojnih žlijezda su raširene) upotrebljavaju se eterična ulja bergamota, grejpfruta, matičnjaka, limuna, ružmarina i karanfila.

Uz pomoć eteričnih ulja sandala, limete, ruže, nerolija može se spriječiti proces starenja kože, a također su u stanju uspješno izaći na kraj sa plitkim malim borama “guščijom kožom” oko očiju. Eterična ulja daju velike mogućnosti u rješavanju problema heterogenog tena. Tako je očiglednu mrežu kapilara na koži moguće učiniti manje vidljivom ili potpuno nevidljivom uz pomoć eteričnih ulja čempresa, limuna, lavande, metvice, žalfije. Baršunast i lijep mat ten daju eterična ulja ružinog drveta, ylang-ylang-a, naranče. Problem heterogene pigmentacije kože (fleke, pjege) rješava se uz pomoć eteričnih ulja limuna i grejpfruta. Ulje majčine dušice pojačava pigmentaciju kod vitiliga. Vodite računa da se eterična ulja ne koriste u čistom obliku. Kao osnova za eterična ulja koriste se prirodna bademova mast, grožđana mast, mast od koštica breskve i naročito mast jojobe. Eterična ulja možete dodati u kreme i tonike koje inače koristite ili ih dodati u druga sredstva za njegu kože (po 1-3 kapi ulja na pakiranje).