Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Recept od bijelog luka za jačanje imuniteta

U vrijeme alergija i ambrozije koja šteti našim dišnim putovima, slabeći tako i naš organizam, dobro je uzeti neki lijek za zaštitu. Da bi ojačali i pobijedili alergiju probajte sa ovim receptom od bijelog luka koji pomaže u mnogim problemima, a spremljen na ovaj način koristi se i ljeti i zimi. Jako je ukusan, pa vam neće smetati ni u društvu, pa čak niti da poljubite nekoga.

Sastojci potrebni za lijek: bijeli luk (količina po želji), maslinovo i suncokretovo ulje te malo crvenog ili zelenog bibera.

 

Priprema lijeka: Ugrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Bijeli luk razdvojite u češnje, ne trebate ih ljuštiti. Stavite bijeli luk u pećnicu pa je isključite. Nemojte da luk bude dugo na toplom, dovoljno je samo da toplota prođe kroz njega. Ako se bijeli luk pregrije, bude mekan ili gnjecav, onda ga iskoristite za neki sos.

Tako mlak bijeli luk poredajte u staklenku, te ga potopite uljem u omjeru pola maslinovo pola suncokretovo, a ako nemate neko od tih ulja onda upotrijebite i obično pa zatvorite staklenku. Kada ste zatvorili staklenku, ona će se malo zamagliti, no kada se ohladi, stavite ju frižider i čuvajte za vrijeme konzumiranja.

Ovako pripremljen bijeli luk jako je ukusan pa se može koristiti i kao salata. U staklenku možete staviti i malo ružmarina, ili malo zelenog ili crvenog bibera.