Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita i ukusna rabarbara

Rabarbara je danas jedna od manje poznatih i raširenih jestivih biljaka kod nas te je često jako zapostavljena. To je trajna biljka s velikim listovima i dugom mesnatom stabljikom koja spada u red povrća.

Listovi biljke nisu jestivi jer sadrže tvari koje mogu biti otrovne ako se konzumiraju u većim količinama, pa se stoga u prehrani koriste samo stabljike. One su bogate vitaminima (C, B, K, E), mineralima (kalcij, željezo, magnezij) , jabučnom i limunskom kiselinom. Lako ju je uzgojiti jer je poprilično nezahtjevna.

Kao i većina jestivih biljaka, rabarbara također ima brojna ljekovita svojstva. Određeni spojevi u rabarbari pomažu kod zaustavljanja razvoja stanica raka, a njena antikancerogena svojstva se višestruko povećavaju kod pečene rabarbare.

Dokazan je njen blagotvoran učinak na probavni sustav, osobito ako znamo da je svježa rabarbara, odnosno njene stabljike, velik izvor vlakana. Zbog toga je vidljiv njen pozitivan učinak na reguliranje probave, a on varira ovisno o dozi. Naime, u velikim količinama ona stimulira probavu, dok u manjim pospješuje zatvor, što je korisno u slučaju proljeva. Kako vlakna simuliraju osjećaj sitosti nakon konzumacije, rabarbara može pomoći i u procesima mršavljenja.

Zbog već ranije navedenih antikancerogenih svojstava, rabarbara je preporučljiva nakon operacije tumora želuca jer ublažava upalne procese, pomaže vratiti stanje probavnog sustava u normalu te obogaćuje prehranu. Rabarbara je također antioksidans, pomaže reguliranju kolesterola u organizmu, poboljšava cirkulaciju, apetit, i važna je za održavanje zdravlja očiju. Prisutna su i neka antialergijska i antiupalna svojstva.

Osim po svojim ljekovitim svojstvima, rabarbara je veoma cijenjena i u kulinarstvu. Ima široku primjenu u kuhinji, a može se koristiti kod pripreme peciva, raznih salata i juha, sarme, umaka, kompota i marmelada. Vrlo je poznata pita od rabarbare, osobito u SAD-u gdje je tradicionalni dio ručka za Dan nezavisnosti. Koristi se u pripremi raznih slastica te čak i sirova može poslužiti kao desert. Dovoljno je samo njene stabljike pune vodom posuti šećerom. Postoji velik broj recepata za jela sa rabarbarom, a svi su podjednako ukusni.

Rabarbara zaslužuje svoje mjesto u domaćinstvu, kako kao izvor zdravlja tako i kao ukusan dodatak i važna namirnica u domaćinstvu.