Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Majčina dušica je jako djelotvoran prirodni lijek

Majčina dušica je jako efikasan prirodni lijek za mnoge tegobe, a koja nema niti jedan štetan, toksični sastojak, što znači da je možemo piti bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama.

 

Svoje poštovanje u narodu te jako široku primjenu u narodnoj medicini, majčina dušica je itekako zaslužila. Ova biljka nema niti jedan štetan, toksični sastojak u sebi što znači da ju možemo koristiti neograničeno. Majčinu dušicu u narodu zovu i popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Samo dvije žličice majčine dušice zadovoljava čak 20 posto dnevnih potreba organizma za željezom, a odličan je izvor i mangana. Mangan je mineral koji poboljšava funkcioniranje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, i potpomaže formiranje hrskavice. Majčina dušica zahtjeva mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo topline. Bere se preko cijelog ljeta po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 sati prije podne do popodnevnih sati, jer je u to vrijeme najmirisnije. Ne čupa se, već se cijela biljka siječe odgovarajućim škarama. Suši se u tankom sloju, na provjetrenom i toplom mjestu, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomjernije osuši.

Čaj od majčine dušice ima antiseptično djelovanje, učinkovit je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se s uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece. Pošto je vrlo ukusan i lijepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista.

Čajna mješavina od majčine dušice

U jednakim dijelovima pomiješana sa bokvicom, majčina dušica je dokazan lijek protiv oboljenja dišnih putova. Ovo se posebno odnosi za slučaj protiv prekomjerne sluzi u bronhijama i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja. Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Priprema se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba da se pije na svakih sat vremena.

Jastuče od majčine dušice kao “obloga”

Majčina dušica, kamilica i stolisnik – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao “obloge” kod različitih bolova (u trbuhu, zglobovima …).

Za ispiranje usta

Ako je vaše dijete malo veće, pa zna kako da grgolji, ovaj rastvor će poslužiti za dezinfekciju usne šupljine, a također ublažava upalu grla, jača desni i osvježava dah. Osim toga, pomaže čišćenje kože. Priprema lijeka za grgljanje: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tijekom noći. Ujutro procijediti i grgljati, ili ispirati bolna mjesta tijekom dana.

Ljekovita kupka od majčine dušice

U kadu sa toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata prije spavanja. Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!

Priprema čaja od majčine dušice

Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu ti lako isparljivi sastojci se gube, pa takav čaj nema ljekovita svojstva. Također ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, žličicu majčine dušice prelijte s dva decilitra kipuće vode, poklopite i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šalice čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite.