Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEPOTA

Najpoznatije drevne masaže

Masaža je izvrstan način opuštanja, ali ujedno se ubraja u najstarije metode liječenja. Masiranjem kože i mišića nestaju napetosti i ublažuju se bolovi. Ali, masaža ne utječe samo pozitivno na naše tijelo, ona je pravi melem i za našu dušu. Posebno kad su u pitanju masaže starih kultura koje svojom dugom tradicijom i upotrebom ljekovitih sastojaka bude sva naša čula.

 

Predstavljamo najzanimljivije masaže s dugom tradicijom. Na vama je samo da odaberete svog favorita.

 

Masaža vrućim kamenjem

Ova opuštajuća masaža stiže iz istočne Azije, a koristi toplo kamenje i mirisna ulja. Hot-stone masaža stara je oko 2000 godina, a smatra se da potiče od naroda sa prostora istočne Azije. Međutim postoje naznake da su i određena indijanska plemena u svojim ritualima koristila toplo kamenje i mirisna ulja. Već tada su se uz pomoć ove metode ublažavale tegobe i liječile brojne bolesti. Prilikom masaže određivala se takozvana energetska linija tijela. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka ova masaža postaje vrlo popularna u Europi. Hot-stone masaža kombinira različite metode dodirivanja tijela. Koristi se kamenje, toplota i ulja. Ležite na stomaku i to na sloju toplog vulkanskog kamenja. Nakon toga se nanosi toplo ulje sezama, a maser po tijelu raspoređuje veliko i okruglo vulkansko kamenje. Ova metoda je posebna i po tome što masira i inače zanemarene dijelove tijela, kao što su na primjer dlanovi. Zbog toplote dolazi do opuštanja mišića. Kako bi se povećao doživljaj toplog kamenja, maser koristi male i hladnije mramorne kugle. Tijekom masaže koristi se 40 komada velikog i malog vulkanskog kamenja koji se prije zagrijavaju na 60 stupnjeva. Kamenje je okrugle forme i prilagođava se tijelu. Određeno kamenje ostaje na dijelovima tijela, dok se sa drugim direktno radi. Maser trlja i pritišće kamenja u kružnim pokretima, a nježnim udaranjem kamena o kamen stvaraju se i blage vibracije. Povremeno se nanose i hladne mramorne kugle kako bi se intenzivirao osjećaj toplote. Ova masaža osvježava i opušta cijelo tijelo. Zbog korištenja toplote dolazi do pojačane cirkulacije. Osjećate se preporođeno.

Kako biste izvukli maksimum iz hot-stone masaže, nemojte nakon tretmana da odmah odete, već napravite pauzu od oko 20 minuta.

Hot-stone masaža koristi se za opuštanje napetih mišića i otklanjanje stresa. Dolazi do ublažavanja sveopće nervoze, a zbog toga može pozitivno da djeluje i na rješavanje problema sa spavanjem. Kombinacija pritiska i toplote rješava blokade i povećava mobilnost.

 

Lomi-lomi-nui masaža

Ova aktivirajuća masaža stiže s Havaja, a intenzivni dodiri kombiniraju se s tradicionalnim plesnim pokretima. Prvobitna Lomi-lomi-nui je bila dio rituala koji su se održavali u havajskim hramovima. Polazi se od toga da je ljudsko tijelo “hram naše duše”. Zbog toga je cilj pozitivno djelovanje kroz tijelo na dušu. Posebna pažnja pridaje se ramenima i leđima, za koje su svećenici vjerovali da predstavljaju budućnost i smatra se mjestom snage i aktivnosti. Nekoć su ovu masažu provodili takozvani Kuhanasi, tradicionalni havajski iscjelitelji. Zajedno s pripremljenim molitvama, tradicionalnim hula plesnim pokretima, meditacijom i masažom, Lomi-lomi-nui se znao održavati po nekoliko sati pa čak i dana. U Europu ova vrsta masaže stiže krajem 20. stoljeća. “Lomi” znači trljanje i pritiskanje, dok “nui” stoji za veliko, jedinstveno i važno. U prijevodu ova masaža se zove “jedinstveno i jako gnječenje”.

Za početak se nanosi aromatsko ulje, a određeni dijelovi tijela i zglobovi se rastežu. Dodiri započinju na nogama, idu preko bokova, stražnjice do leđa, a završavaju s nježnom masažom stomaka. Ova masaža može da traje i do dva sata. Kako se tijkom masaže koriste prsti i dlanovi, ali i laktovi, ona zna da bude u isti tren i nježna i gruba.

Kako ova vrsta masaže djeluje intenzivno i na naš duh, događa se da prilikom opuštanja emotivnih blokada, dolazi do plakanja.

Prema filozofiji Kahunasa, zbog stresa naše tijelo gubi svoju ravnotežu i nastaju razne blokade. Dolazi do jačanja nervnog sistema, a koža postaje nježna. Može da se koristi i za ublažavanje bolova u leđima i zglobovima. Ali, ako imate temperaturu ili bilo kakve upale, izbjegavajte ovu vrstu masaže. Također trudnice ne bi smjele da se podvrgnu ovoj masaži.

 

Ajurveda masaža

Biljna ulja koja se koriste tijekom ove masaže vraćaju izgubljenu ravnotežu. Smatra se daje ova metoda stara minimalno 5000 godina, a najranije zabilješke potiču iz 3000 godine i pronađene su u Indiji. I do danas se tijelo čovjeka gleda u cijelosti. Smatra se da ako su svi elementi uravnoteženi, čovjek može da živi zdravo i u skladu sa svojom okolinom. Čovjekom upravljaju tri sile – vata, pita i kapha. A kada su te sile zastupljene u podjednakoj količini, čovjek je uravnotežen. “Ajur” znači život, a “veda” nauka. Prevedeno ova masaža se zove “nauka o životu”, što ujedno aludira da nije riječ samo o tijelu, nego i o duši. Zbog toga postoji više metoda ove masaže.

Abhuanga, prevedeno “ruke koje vole” je masaža cijelog tijela sa uljem. U tretmanu sudjeluju dva masera koji masiraju sinkroniziranim pokretima. Masaža počinje u sjedećem položaju gdje maseri prvo obrađuju glavu i lice. Nakon toga se masaža nastavlja u ležećem položaju, pri tome se pozicije mijenjaju. Kod ove masaže žene masiraju isključivo maserke, dok muškarce maseri. Postoje i masaže samo određenog dijela tijela. Na primjer “padabhvanga” je masaža stopala, a “pristabhvanga” je masaža leđa.

Kako se tokom masaže koriste ulja i posebni biljni preparati, dolazi do čišćenja i smirivanja tijela. Po učenju ajurvede, tijelo je jedna cjelina, zbog toga se tokom tretmana daje pažnja podjednako svim dijelovima tijela. Tijelo je dobro prokrvljeno.

Ajurveda je odlična za punjenje baterija. Vraća živost i energiju tijkom stresnih vremena i obavljanja teških zadataka. Idealan je izbor za osobe koje su pod stalnim stresom, ali imaju i visok krvni pritisak. Pomaže i kod nečiste kože, ali i kao tretman protiv starenja. Također se može koristiti i u borbi protiv celulita. Pomaže i kod problema s nesanicom. Žene, koje često nose visoke štikle, ajurvedsku masažu stopala obožavaju. Ublažuje astmu, pomaže kod probavnih smetnji, a pokazalo se da ublažava i reumu.