Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

SAVJETI

Općeniti savjeti za olakšavanje tegoba kod hemoroida

Donosimo neke važne savjete kod hemoroidalnih tegoba.

Prehrana je jako važna u suzbijanju tegoba nastalih zbog pojave hemoroida. Prehrana treba biti redovna (3x dnevno). Ne preskakati jutarnji obrok (nadopuniti s muslijima). Jesti hranu bogatu vlaknima (voće, povrće i žitarice). Po mogućnosti u prehranu uvesti pšenične mekinje (posije). Kruh (i tjestenina i keksi) neka bude od integralnog brašna. Iz prehrane izbaciti alkohol, a vrlo ograničeno koristiti papar i masna jela. Hranu jesti slabo začinjenu. Piti 1,5-2,5 l tekućine (najbolje vode) dnevno. Prestati pušiti.

 

Osobna higijena kod suzbijanja simptoma hemoroida

Svakodnevno održavati osobnu higijenu analne zone – pranje hladnom vodom. Sušenje oprane zone ručnikom, tapkanjem a bez trljanja. Poslije velike nužde oprati se običnim (a ne mirisnim) sapunom. Ako koristite vlažne maramice za higijenu, neka budu bez alkohola i dezodoransa. Prije i poslije nužde namazati se “Nevenovom” mašću.

 
Navike

Prilikom nužde sjediti u pravilnom položaju – nemojte se naprezati. Izbjegavajte dugo sjedenje. Izbjegavajte čitanje na toaletu. Izbjegavajte odgodu odlaska na veliku nuždu jer ‘nije zgodno’. Regulirajte stolicu: neka bude redovita i mekana (ali nikako tekuća). Izbjegavati biciklizam i jahanje. Za hemoroide prvog stupnja (koji ne ispadaju van) koristiti kantarionove čepiće. Krećite se što više. Izbjegavati sjediti na mekanim površinama (fotelje i slično). Ako imate višak kilograma, smršavite.
Disciplinirajte se!  Na početku je to zamorno, ali daje odlične rezultate!

Za brzo ublažavanje bolova

Bolove vam privremeno mogu ublažiti tablete acetaminofen, aspirin ili ibuprofen. Sjedenje u toploj kupci će privremeno olakšati bolove od hemoroida (ali će i pospješiti povećanju hemoroida – a to znači i tegoba). Bolje je koristiti hladne (i ledene) obloge koji će ublažiti oteklinu (samim tim i bolove).