Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovito djelovanje ulja crnog kima

Kažu za crni kim da liječi sve osim smrti. Jeli poznajete neki lijek koji djeluje na toliko široki spektar bolesti da zaslužuje status panaceje?

 

Tko god poznaje crni kim, poznato mu je i njegovo jako dobro ljekovito djelovanje na ljudski organizam. Ako biste se morali odlučiti za jedan, najdjelotvorniji prirodni lijek koji poznajete, onda neka vam to bude crni kim, odnosno ulje crnog kima.

Crni kim spada među najljekovitije biljke svijeta. Za njega je poslanik Muhamed rekao da ‘liječi sve osim smrti’, a kroz stoljeća su ga koristili mnogi poznati liječnici. Sjeme crnog kima bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Ova biljka spominje se u Bibliji i Hadithu. Latinsko ime mu je Nigella sativa, a najčešći popularni nazivi su crni kim, crni kumin, čurekot ili kalinji. Nemojte ga zamijeniti s kuminom (lat. Cuminum cyminum), popularnim začinom koji možete pronaći u svakoj trgovini. Kroz stoljeća upotrebe, ovo ulje je prepoznato kao nevjerojatan lijek za mnogobrojne bolesti.

Sastav ulja i njegova ljekovitost – Postoje mnogobrojne zdravstvene dobrobiti ulja crnog kima. Smatra se da zbog sinergije svojih njegovih sastojaka ovo ulje posjeduje gotovo čudesnu iscjeljujuću snagu.

Među glavnim sastojcima ulja crnog kima su nigelon, timokinon, beta sitosterol, bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, folna kiselina,, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, alfa linoleinska kiselina, antiupalne omega 3 i omega 6 masne kiseline, miristinska, palmitinska, palmitoleinska, stearinska, oleinska, linoleinska i arahidonska kiselina.

Ulje crnog kima jako dobro snižava kolesterol u krvi i glukozu. Mnoge studije su dokazale da ulje crnog kima značajno smanjuje razine kolesterola i glukoze u krvi. Ispitanici su nakon pet mjeseci uzimanja pola žličice ulja smanjili razine štetnog LDL kolesterola s 12,7 na 8,5, a povisili ‘dobar’ HDL kolesterol s 41,7 na 83,42. U drugoj studiji, koja je trajala četiri tjedna, pacijenti s dijabetesom uzimanjem dvije žličice ulja tri puta na dan smanjili su koncentraciju glukoze u krvi s 21,7mmol/l na 9,9mmol/l.

Ovo ljekovito ulje štiti i od raka. Provedeno je preko 200 istraživanja ljekovitosti crnog kima, a mnoga od njih su usredotočena na njegovo antikancerogeno djelovanje. Otkriveno je da zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju antitumorska svojstva, crni kim je odličan način prevencije svih vrsta raka. Jedno od najuzbudljivijih otkrića jest da uništava stanice jednog od najtežih oblika karcinoma, a to je rak gušterače. Istraživanja jordanskih i američkih znanstvenika potvrdila su da djeluje i protiv leukemije. Ulje crnog kima sadrži do 25% timokinona koji potiče uništenje tumorskih stanica, te je odlična prevencija kod osoba s visokim rizikom za razvoj raka. Ujedno, ovo ulje značajno smanjuje posljedice radiološke terapije.

Ulje crnog kima je prirodni antihistaminik. Ulje crnog kima je prirodan antihistaminik i jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova za liječenje i prevenciju alergija. Potrebno ga je početi koristiti nekoliko mjeseci prije sezone alergija, da bi se organizam unaprijed pripremio. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma, pa čak i kompletnog izlječenja. Djelotvorno je i u liječenju bolesti dišnih organa uključujući astmu, hripavac, bronhitis i upalu grla.

Crni kim uspostavlja pravilan rad imuniteta. Jak imunitet najvažnija je stavka u obrani od većine bolesti. Ako je imunitet slab, tijelo postaje podložno bolestima. Crni kim ima imunomodulatorno djelovanje,a to znači da on pojačava ili smanjuje reakciju imuniteta, ovisno o stanju organizma. Jačanje rada imuniteta je ključno za obranu protiv vanjskih napadača, poput virusa, bakterija, gljivica i parazita. Međutim, kod nekih ljudi reakcija imuniteta je pretjerana, pa dolazi do autoimunih bolesti. Snažno imunomodulatorno djelovanje ulja crnog kima ključno je i u tretiranju alergija, multipla skleroze, Crohnove bolesti, dijabetesa, dermatitisa i psorijaze. Crni kim učinkovit je i u liječenju artritisa i reume, hipotireoidizma, sistemskog lupusa i skleroderme.

Djeluje protiv patogenih mikroorganizama. Crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetnih posljedica. Koristi se kod različitih infekcija i upala, a djelotvoran je i protiv gljivica i parazita. Crni kim se pokazao učinkovitim protiv E.coli, pa se primjenjuje i u liječenju urinarnih infekcija.

Crni kim uravnotežuje probavu. Ulje crnog kima pomaže održavati zdravlje mikroflore želuca i crijeva te stimulira rad bubrega i jetara. Pročišćava probavni sustav, posebice detoksicira crijeva te ubija parazite u njima. Često se koristi u borbi protiv gljivičnih oboljenja poput kandide, gdje opet dolazi do naglaska njegov učinak na imunitet. U tom se slučaju uzima lokalno i oralno.

Crni kim je dobar i za njegu kože, kose i noktiju. Ulje crnog kima koristi se u njezi kože, kose i noktiju te pomaže kod njihovih oboljenja. Vanjska primjena djeluje kod gljivica na noktima i stopalima, dermatitisa, neurodermatitisa, gubitka kose, psorijaze, impetiga, akni te kroničnih i alergijskih upala. Redovna upotreba na licu čini ten čišćim, ublažava bore i njeguje sve tipove kože, a posebice suhu. Pakunzi za kosu s uljem crnog kima jačaju kosu i daju joj sjaj, a zbog svog djelovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuju i perut. Ulje možete koristiti kao pakung za kose ili nakon svakog pranja kose utrljati jednu do dvije kapi na vlasište i posušiti kosu.

Ljekovita svojstva ulja crnog kima su, kako smo već kazali mnogobrojna, pa da ih ukratko spomenemo. Crni kim jača imunitet, tjera parazite, sprječava urinarne infekcije te štiti od nekoliko vrsta raka. Jako dobro djeluje protiv alergija i astme, ima antibakterijsko i protugljivično djelovanje, poboljšava probavu, čuva zdravlje srca i krvnih žila a pomaže kod artritisa i reume. Crni kim regulira visoki krvni tlak, smanjuje razinu štetnog kolesterola, regulira razinu šećera, pomaže kod bolesti zubi i desni, pospješuje lučenje mlijeka kod dojilja, pomaže kod problematične kože, poboljšava pamćenje, sprječava gubitak kose i prerano sjedenje kose a dobar je i zbog toga što otapa žučne kamence.

Kako se primjenjuje ulje crnog kima? Ulje crnog kima dostupno je u obliku ulja ili kapsula. Preporučena dnevna količina je jedna čajna žličica 3 puta dnevno. Ulje može se koristiti i lokalno, za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena. U mnogim receptima, preporučuje se promiješati ulje crnog kima s medom i tako ga popiti. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu. Kod bolesti uha, ulje crnog kima razrijeđeno s maslinovim ulje kapa se direktno u uho, a kod bolesti oka ulje se nanosi na oko.

Kupujte samo kvalitetno, nerazrijeđeno ulje crnog kima. Najbolje ulje crnog kima dolazi iz južne i jugozapadne Aziji, najčešće iz Egipta, zemlje odakle ta biljka izvorno potječe. Kvalitetno ulje crnog kima porijeklom iz Egipta.