Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Recept za pripremu domaćeg kupinovog vina

Recept za pripremu domaćeg vina od kupine.

U emajlirani (ili inox) lonac, odgovarajuće veličine, ulije se 7 litara svježe vode, doda se 2 kg šećera i kratko prokuha, nakon toga se hladi dok ne bude mlačno.
U tu se šećernu otopinu zatim ulije 3 litre zrelih plodova kupina (bolje divlje kupine) i sve se ponovo zagrije još jednom dok gotovo ne proključa. Masa se ne smije kuhati!
Nakon što se dobivena masa pokrivena ohladila, doda se 2 dag vinskog kvasca, dobro promiješa i sve nalije u jednu ili dvije velike staklene posude (stakleni demižon). Nakon toga se začepi i kroz izvrtani čep provede cijev za vrenje. Cijev za vrenje omogućuje odvođenje stvorenog ugljičnog dioksida, a sprečava prodiranje štetnih octenih bakterija. Čep i uvedena cijev za vrenje moraju staklenu posudu dobro zatvarati.
Da bi se spriječilo ulaženje insektima za vrijeme vrenja odozgo u cijev za vrenje, treba je povezati komadićem tanke tkanine (gaze). U takozvanom koljenu cijevi za vrenje mora uvijek biti vode da bi se spriječilo prodiranje octenih bakterija. Ako bi snažno izbijanje ugljičnog dioksida dovelo do istjecanja vode iz cijevi, treba je uvijek ponovo nadoliti.
Vrenje, koje je u početku burno a kasnije sve slabije, može se dobro promatrati po dizanju i grgotanju mjehura ugljičnog dioksida u cijevi za vrenje. Što se proces vrenja brže odvija, to je sigurnije da će bazgovo vino dobro uspjeti.
Vrenje se najbolje vrši u prostoriji s temperaturom oko 20°C. U hladnom podrumu, odnosno na nižoj temperaturi, vrenje teče prepolagano, a može i posve prestati. Rezultat – umjesto vina – ocat!
I previsoke temperature nisu prikladne za ispravno vrenje, jer postoji opasnost da također nastane ocat umjesto vina. U prvih 8 do 10 dana teče vrenje prilično burno, nakon daljnjih 8 do 10 tjedana, a to je glavno vrenje, sadržaj staklene posude postaje bistar. Sad je vrijeme da se vino oslobodi od taloga koji je nastao vrenjem pa ga treba vrlo pažljivo pretočiti u čiste boce.
Boce treba spremiti u hladnu prostoriju, najbolje u podrum, dobro začepljene i položene.