Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

RECEPTI

Sok od koprive kao prirodni lijek za čišćenje krvi

Ovaj sok od koprive je dobar i protiv reume i artritisa, a kako koprive imaju mnogo željeza koriste ga i u liječenju anemije.

Čak ga piju oni koji imaju astmu i probleme sa kožom. Također, vjeruje se da sprječava respiratorne i urinarne probleme, ali i gubitak kose.
Donosimo vam dva recepta od koprive – jedan sasvim jednostavan, a drugi u kombinaciji sa limunom i medom.

Najjednostavniji sok od kopriva

Potrebno vam je: 1 kg listova mlade koprive, 2,5 litre vode i šećer (500 grama na svakih 500 ml tečnosti).
Operite i ocijedite listove koprive, pa ih potopite u vodu i krčkajte na srednjoj temperaturi oko sat vremena, dodajući vodu koja ukuha. Procijedite, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti. Dobiveni sirup sipate u staklene boce i dobro zatvorite. (Listovima koprive možete dodati i listove ribizle u odnosu 1:1).

Recept od koprive, meda i limuna

Potrebno Vam je: Oko 400 grama svježih mladih listova koprive, sok od 6 većih limunova, 800 grama šećera, 5 punih žlica livadskog meda i 1 litra filtrirane vode.
Postoji jedan trik, ukoliko vam se ne sviđa ideja sa ovako mnogo šećera. Možete ga zamijeniti medom, ali samo dio, recimo 300 grama – zamijenite sa 1 kg meda, ali ga ne kuhate i dodajete rashlađenom sirupu. Ovako dobiven sok ima kraći rok trajanja.
Koprive operite i isjeckajte. Ulijte vodu u šerpu i stavite šećer (recimo pola smeđeg, pola bijelog). Sve stavite na šporet da kuha povremeno miješajući (kada prokuha ostavite da krčka 5 minuta). Ukoliko se pojavi pjena na površini uklonite je žlicom.
Koprive stavite u keramičku posudu i prelijte šećernim sirupom. Poklopite tanjurom i pritisnite težom čašom ili staklenkom. Ostavite tako 10 minuta. Sada dodajete limunov sok i med. Rukama cijedite sok i odvajate koprive. Kada dobijete sirup, procijedite ga kroz cjediljku ako je potrebno i posao je završen. Sirup sipate u sterilizirane boce, zatvorite i ostavite na rashladnom i tamnom mjestu.

Sok pravite tako što pomiješate ¼ čaše sirupa sa ¾ vode. Sirup može trajati 6 mjeseci.