Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Štetnosti cigarete po naše zdravlje

Dali znate što se nalazi u cigaretama? Osim onog najpoznatijeg, nikotina, u dimu cigareta nalazi se i više od 4.000 drugih kemijskih spojeva od kojih su mnogi kancerogeni.

 

Neki od tih kemijskih spojeva poznati su kao otrovi. Donosimo Vam kraći popis otrova koji se mogu pronaći u duhanskoj cigareti. Nikotin smo već naveli kao najpoznatiji otrov iz cigarete. Prilikom udisanja dima cigarete, nikotin se apsorbira u krvi i vrlo brzo počinje da djeluje. Odmah dolazi do ubrzanog rada srca i rasta krvnog tlaka. Nikotin se smatra narkotikom koji najbrže od svih izaziva simptome ovisnosti. Kada prestanu sa uzimanjem novih doza nikotina, ovisnici obično osjećaju dugotrajne simptome odvikavanja poput tjeskobe i promjene raspoloženja. Naviku o nikotinu je jako teško prekinuti.

U cigaretama možemo pronaći i amonijak – nalazi se i u sredstvima za čišćenje sanitarnih čvorova. Tu je i aceton koji je poznati sastojak sredstava za skidanje laka, pa ide kadmij, jako otrovni metal koji se nalazi i u baterijama.

Tu nije kraj: u cigaretama pronalazimo vinil klorid koji se koristi za izradu PVC-a, naftalin koji se koristi u kuglicama protiv moljaca te karbon monoksid, otrovni plin koji je u velikim koncentracijama smrtonosan. U malim količinama, na primjer dok netko puši, ometa proces disanja te osobe.

Cigarete u sebi sadrže katran, smeđi sastojak dima koji uzrokuje mrlje na prstima i zube žućkasto-smeđe boje. Taloži se i u plućima, pa ih s vremenom začepljuje. Cijanid – otrovni plin koji se koristio u plinskim komorama. Formaldehid – koristi se za čuvanje mrtvih tijela te arsen, jako poznat otrov.

Da bi prikrile pravu narav cigareta neke vrste duhanskih proizvoda unutar njih ubacuju i arome kakaa, vanilije, likera, šećera pa čak i meda.