Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

PRIRODNI LIJEK

Što su hemoroidi, kako nastaju i kako se liječe

Hemoroidalni pleksus i hemoroidi su opisani u tekstu ispod.

 

Hemoroidi su i danas tema o kojoj se malo i obično nerado govori, no teškoće te vrste češće su nego što možemo pretpostaviti. Hemoroidalni pleksus zapravo je prisutan u svih ljudi i on pridonosi pravilnom zatvaranju anusa. Teškoće nastaju kad hemoroidalni pleksus natekne zbog povećanog tlaka. Hemoroidi su zapravo rastegnute i otečene krvne žile (koje su i inače prisutne), a nastaju kao posljedica povećanog tlaka i širenja vena u okolno tkivo.

Tlak u hemoroidalnom pleksusu posljedica je prekomjernog napinjanja prilikom pražnjenja crijeva (kao posljedice zatvora), trudnoće ili mnogobrojnih drugih sličnih razloga. Ovdje već možemo zaključiti da se na pojavu hemoroida može djelovati preventivno.

Postoji razlika između unutarnjih i vanjskih hemoroida

Ukratko, vanjski hemoroidi su oni koji nastaju u blizini analnog otvora. Možemo ih prepoznati po modrikastom, bolnom otvrdnuću veličine trešnje na ulazu u rektum. Unutarnji hemoroidi nastaju u rektalnom kanalu – iza mišića koji zatvara anus. U pravilu su manje bolni zato što sluznica ima manje receptora za bol. Uz to uzrokuju svrbež te osjećaj žarenja i krvarenje prilikom pražnjenja crijeva. U rijetkim slučajevima hemoroidi mogu ispasti iz analnog otvora a ako se to dogodi nazivaju se ispalim hemoroidima.

Potrebno je spomenuti da infekcija hemoroida može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Dakle ne oklijevajte i javite se liječniku.

Hrana koju treba izbjegavati da bi smanjili simptome hemoroida

Na popisu hrane koju valja izbjegavati nalaze se namirnice poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, industrijski prerađenih proizvoda i čokolada. Također, kava, alkohol (osobito crno vino) i jaki začini (npr. čili) mogu pogoršati tegobe prouzročene hemoroidima.

Ako još niste spremni otići liječniku (što Vam ipak prvo savjetujemo), možete oprobati sami da pripremite prirodni lijek za ublažavanje hemoroidalnih tegoba.

Za ovaj prirodni lijek biti će vam potrebni sastojci: 1 krumpir i žličica maslinovog ulja

Upotreba lijeka u slučaju liječenja vanjskih hemoroida: Krumpir naribati i posuti maslinovim uljem. Prstohvat tako pripremljenog krumpira staviti na gazu i nasloniti na anus. Oblogu držati tijekom noći i tek ujutro skinuti.

Upotreba kod liječenja unutrašnjih hemoroida: Krumpir narezati na kolutiće. Od jednog kolutića napraviti štapić (čepić). Čepić malo nauljiti maslinovim uljem. Tako pripremljen krumpir gurnuti u anus i ostaviti preko noći. On će se omekšati i tijekom pražnjenja sam izaći van.

U slučaju da hemoroidi krvare obratite pažnju na namirnice koje konzumirate.

Povećajte unos namirnica koje su bogate vitaminom K, poput zelenog lisnatog povrća. Ako je krvarenje obilno i dugotrajno, potražite dodatak prehrani koji osigurava željezo. Dodatno, istraživanje novijeg datuma pokazuje da je u ublažavanju boli i krvarenja povezanih s hemoroidima korisno uzimati ekstrakt kore bora u dozi od 300 mg dnevno. Za blagotvoran učinak zaslužan je flavonoid piknogenol, koji dokazano poboljšava funkciju epitela krvnih žila.