Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ZDRAVLJE

Toksično ljekovito bilje – Paprat obična

Ljekovito djelovanje. Pučka medicina cijeloga svijeta mnoge biljke primjenjuje na isti način, za ista oboljenja, bez obzira na različitost u narodnim običajima. Među njima je i paprat.

Paprat je jedna od takvih biljaka, tj. jedan od najstarijih biljnih lijekova kojim se tjeraju crvi i uz pomoć kojega se iz crijeva istjeruje trakavica (Taenia soiium), nekad velika nevolja i za pacijenta i za liječnika. Postupak izlječenja detaljno je opisan u literaturi pučke medicine.
Reumatičari znaju da slamarica od suhih listova paprati liječi njihove tegobe, te svake godine ujesen iznova pune svoje antireumatske jastučiće i tako si ublažavaju tegobe. U istu svrhu pripremaju se i kupelji.
Paprat izaziva kontrakcije maternice, pa su je djevojke rabile za izazivanje abortusa kod neželjenih trudnoća, što je ponekad završavalo i smrtno.
Mladi izdanci paprati, koji izgledaju kao puževe kućice, u proljeće se mogu pripremati na razne načine kuhati, pržiti u ulju, pohati u tijestu za palačinke ili pripremati juhe.
 
Kontraindikacije. Ne smiju je uzimati trudnice ni u kojem obliku.
 
Simptomi trovanja. Mučnina, povraćanje, proljev, grčevi, vrtoglavica, hladan znoj, drhtavica, depresija… Posljedice trovanja su oštećenje jetre, mrežnice i očnog živca, često praćeno sljepoćom a u težim slučajevima i smrt.