Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

ISHRANA

Začini koji liječe

U kuhinjskom ormariću kriju se mnoge ljekovite biljke. Ove bi začine trebalo što češće dodavati jelima jer djeluju preventivno protiv cijelog niza bolesti, a u liječenju se mogu pripremati kao čaj.

Zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis čest je sastojak lijekova protiv kašlja. Učinkovito djeluje protiv različitih vrsta bakterija i gljivica, pa može biti djelotvoran u borbi protiv infekcija. Olakšava probavne smetnje i ublažava grčeve. Smatra se da povećava spolnu želju kod muškaraca i žena.
Cimet preventivno djeluje protiv dijabetesa i srčanih bolesti te regulira krvni tlak. Prema američkim istraživanjima, redovita uporaba cimeta može sniziti razine šećera u krvi za 20 posto (kod dijabetesa tipa dva). Također, snižava razine kolesterola i poboljšava cirkulaciju. Pozitivni učinci vidljivi su već kod uzimanja jednoga grama cimeta na dan.

Celer

 Ljekovite tvari najbolje ostaju sačuvane u svježe iscijeđenom soku sirovoga korijena, listova i stabljike, no preporučuje se što manje listova jer čine sok gorkim. Taj napitak djeluje kod reumatizma i gihta, snižava krvni tlak te smanjuje razinu šećera u krvi, povoljno djeluje na regulaciju mjesečnice, a preporučuje se kao pomoć pri mršavljenju.
Kim povoljno djeluje na probavu, pomaže kod grčeva u želucu, nadimanja i vjetrova. Također, opušta crijevne mišiće i tako ublažava grčeve. Djeluje i protiv bolnih mjesečnica. Potiče iskašljavanje.
Estragon pospješuje apetit, potiče metabolizam i liječi probavne smetnje. Pomaže protiv nesanice i potištenosti. Prema ispitivanjima provedenim na životinjama, alkoholni ekstrakt estragona smanjuje razinu šećera u krvi.
Čili paprika potiče cirkulaciju krvi, snižava tlak i razine kolesterola. Izaziva pojačano znojenje, čime pomaže pri liječenju prehlade, problema sa sinusima i groznice. Pospješuje izbacivanje sluzi iz pluća.
Đumbir je odličan lijek protiv mučnine i povraćanja, loše probave, menstrualnih tegoba, nadutosti i proljeva. Pomaže i kod prehlade te potiče iskašljavanje. Prikladan je za trudnice.
Šafran se propisuje kod nervoze pa se vjeruje da djeluje kao umirujuće sredstvo. Istraživanje provedeno 2002. godine pokazalo je da ekstrakt šafrana djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Znanstvenici intenzivno istražuju njegov utjecaj na uništavanje stanica raka.

Kopar

Listovi i sjemenke kopra rabe se za pripremu obloga za liječenje modrica, začepljenih i prepunih dojki kod dojilja te infekcija zubnog mesa. Sjemenke kopra učinkovite su u liječenju probavnih smetnji i štucavice, osobito kod male djece.
Kurkuma je prirodni antibiotik, usporava napredovanje neurodegenerativnih bolesti, osobito Alzheimerove, preventivno djeluje protiv raka, uništava kancerozne stanice, pomaže kod jetrenih problema i povišenoga kolesterola. Najučinkovitija je ako se pomiješa s malo crnog papra.

Gorušica

Manje količine gorušice potiču rad želučanih i crijevnih žlijezda. Prevelike količine nadražuju bubrege. Oblozi od gorušice rabe se za liječenje reumatskih bolova i bronhitisa.

Papar

Crni papar potiče probavu i koristi se za liječenje usporene probave, naticanja trbuha, vjetrova i gubitka apetita. Britansko istraživanje pokazalo je da crni papar uništava bakterije koje izazivaju trovanje hrane. U vanjskoj uporabi djeluje protiv reume.
Hren olakšava probavljanje masnoća, djeluje antibakterijski, potiče iskašljavanje i korisna je pomoć kod prehlade. Ne preporučuje se kod čira na želucu i bolesti štitnjače. Sok od hrena ne treba uzimati nerazrijeđen.
Peršin se od davnina rabio za poticanje rada bubrega i mjehura te poticanje mjesečnice. Pomaže kod upale prostate, pri otežanome mokrenju te u slučajevima naticanja nogu, reumatizma, gihta i debljine. Peršin povoljno utječe na jetra, a preporučljiv je i dijabetičarima.
Lovor djeluje antiseptički, protugljivično i stimulativno. Potiče probavu i liječi poremećaje želuca. Trudnice i dojilje lovor bi trebale uzimati samo u količinama koje se inače rabe u pripremi jela (dva, tri lista).