Zbog čega je jabuka tako zdrava?

Za osobe starije od 50 godina, jabuka na dan može biti jednako djelotvoran lijek kao i statin. Britanski liječnici vjeruju da bi samo u toj zemlji konzumiranje voća spriječilo 8.500 srčanih udara godišnje.

 

Jedete li jabuku na dan, mogli biste spriječiti srčani udar, a to bi moglo biti jednako djelotvorno kao i uzimanje statina, poručuju znanstvenici sa Sveučilišta Oxford.

Dr. Adam Briggs sa Sveučilišta Oxford kaže: ‘Jabuka na dan zaista može zaštititi zdravlje. Ovo istraživanje pokazuje da djelotvorne male promjene u prehrani mogu dovesti do pravih promjena u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Znanstvenici upozoravaju da nije mudro odmah odbaciti prepisane lijekove i zamijeniti ih jabukom, nego je dobro jesti više voća na dan, objavljeno je u British Medical Journalu.

Znanstvenici su izračunali da bi svatko tko bi u dnevni raspored uveo jednu porciju voća i povrća, poput jabuke, imao 12 posto manji rizik od srčanog i moždanog udara. A to je jednako koristi koju nude statini.

Ako već jedete jabuku na dan, još jedna bi vam donijela dodatnih 12 posto manje rizika od spomenutih opasnih stanja.

I što više voća i povrća jedete, veća je zaštita od prijevremene smrti koju uzrokuju srčani i moždani udar, prenosi magazin.net.hr.

Facebook Comments