Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Dud crni

Druga imena za dud crni su crna murva, crnica i murva.

Strani nazivi:
 
Engleski – Black mulberry
Francuski – Murier noir
Njemački – Schwarzer Maulbeerbaum
Slovenski – crna murva
Talijanski – gelso nero
Dud crni je ukusan voćni plod kojemu se najviše vesele djeca. Jede se u svježem stanju, a koristi se i za pripremu sirupa, bistrog soka i marmelade. Za liječenje se najčešće rabe plodovi crnog duda, a manje ostali dijelovi biljke, mada su i oni ljekoviti. Plod izvrsno čisti bubrege i mokraćne putove.
Sirup crnog duda se kao laksativ koristi za liječenje neredovite stolice, za snižavanje visoke temperature, za liječenje upala grla, usne šupljine, zubnog mesa, jezika, sluznice, krajnika, te groznice.
Crni dud u pučkoj medicini ima stoljetnu tradiciju u liječenju zatvora i crijevnih parazita, trovanja. Također, sok se rabi za liječenje tumora grla. Kora liječi bolesti crijeva, želuca, dispepsiju te trovanja hranom, nikotinom, alkoholom, gljivama…
Čajni napitak od kore stabla izvrsno pomaže u liječenju katara crijeva, kronične začepljenosti i grozničavih stanja, a uspješno otklanja i crijevne parazite.
List crnog duda poznati je pučki lijek za smanjenje i reguliranje šećera u krvi pa se najčešće primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes. Također se koristi i za liječenje mokraćnog mjehura.
Sok crnog duda je antiflogistik, antitusik, adstrigent, baktericid, diuretik, dijaforetik, emolient, ekspektorant, fungocid, laksativ, sedativ, tonikum, vermifug. Korijen i kora su purgativ, antihelmetik, adstrigent. List je adstrigent, dijaforetik, emoliens.
Zapadna pučka medicina sokom liječi afte, astmu, bronhitis, čireve ili čiriće u ustima, dispopsiju, edeme, epilepsiju, groznicu, glavobolju, hipoglikemiju, hipertenziju, iritacije mišićne sluznice u ustima, kašalj, konstipaciju, melankoliju, nesanicu, proljeve, prehlade, slabosti, tumore, vertigo, ugrize buha i zmija, upalna stanja, zatvor. Sirup od crnog duda rabi se za iskašljavanje i bolesti dišnih organa i putova, za liječenje bolesti grla i vrata, te kao laksativ. Koru stabla rabe za liječenje crijevnih nametnika, te kao purgativ. Koru korijena crnog duda za liječenje kašlja, astme i dišnih putova, za liječenje dijabetesa, hipertenzije i urinarnog trakta. Listove za liječenje prehlade, gripe, infekcija oka i nosa, itd. Ekstrakt kore duda crnog ima antibakterijska i fungicidna svojstva. Kineska medicina tisućljećima dud crni koristi u liječenju raznih bolesti.
Crni dud dobar je:
 
adstrigent
antidijaroik
antipiretik
antiseptik
depurativ
dezinficiens
dijabetik
fungicid
hipoglikemik
homeopatik
laksativ
purgativ
vermifug