Biljna Ljekarna

Narodna Apoteka i Alternativna Medicina …

LJEKOVITE BILJKE

Ljekovita biljka – Bosiljak

Uspješno uklanja grčeve u trbuhu, a u inhalacijama liječi bolesti dišnih putova. Čaj od bosiljka blago je sredstvo protiv stresa, a koristan je i za grgljanje kod upale grla.

Bosiljak (Ocimum basilicum) potječe iz Indije, a uz njega su vezane mnoge mistične priče. Indijci su smatrali daje natopljen božanskom esencijom, Afrikanci da štiti od škorpiona, a na Haitiju je posvećen božici ljubavi Erzuliji. U Meksiku ga nose u džepovima da “magnetizira novac”. Bosiljak je najpoznatiji po svojstvu uklanjanja grčeva, osobito onih u trbuhu. Listovi djeluju na poboljšanje probave i potiču apetit, a također se upotrebljavaju protiv vjetrova i naticanja trbuha. U tekućini za ispiranje grla smiruje upaljeno grlo. Za pročišćavanje dišnih puteva preporučuje se inhaliranje para bosiljka – u vruću vodu stavite žlicu listova bosiljka ili nekoliko kapi eteričnog ulja bosiljka te se nagnite nad posudu. Mast od bosiljka može pomoći u liječenju rana i posjeklina.
Indijski pokusi iz 1985. godine pokazali su da bosiljak djeluje antibakterijski na kožu zahvaćenu aknama. Također, djeluje blago smirujuće, pa je nakon stresnog dana dobro popiti šalicu čaja od bosiljka ili u salatu dodati nekoliko svježih listova. U aromaterapiji mirisanje eteričnog ulja od bosiljka preporučuje se za uklanjanje mentalnog umora. U kuhinji je osnovni sastojak talijanskog umaka pesto.
Bosiljak dobro uspijeva u bogatom i laganom te dobro dreniranom tlu. U vrtu mu je potrebno toplo sunčano mjesto, a može se uzgajati i u posudama na sunčanoj prozorskoj dasci. Uzgoju u zatvorenom najbolje je prilagođen bosiljak ljubičastih listova – posadite li ga u lončić, cijele čete godine imati svježe listove bosiljka.
 
Upozorenje!
 
Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati liječenje bosiljkom. Bosiljak se ne smije propisivati dojenčadi i manjoj djeci.